Najizkušenejši slovenski skakalec, ki ima med posamezniki v svetovnem pokalu pet zmag in 21 uvrstitev na stopničke, je bil zadovoljen s prvim delom sezone. Na prvih devetih tekmah je osvojil 134 točk, kar je bil eden najboljših dosežkov v karieri na tekmah do novoletne turneje. Po seriji uvrstitev med desetim in dvajsetim mestom je pričakoval vzlet med deseterico na novoletni turneji ter napad na zmagovalni oder na poletih na Kulmu. A 33-letni Kranjčan je padel v krizo in kapetan je ne glede na bogate izkušnje ostal brez nastopa na svetovnem prvenstvu v Falunu.

Hud šok je bil, ko je celo na dveh od treh tekem v poletih, za katere je specialist, ostal brez točk. Na 13 tekmah, na katerih je nastopil po uspešnem novembru in decembru, saj je izpustil preizkušnji v Willingenu, je zbral zgolj 23 točk. Potem ko je leteči Kranjčan minuli teden na državnem prvenstvu v Kranju osvojil 15. mesto, je vodstvo reprezentance ukrepalo s kriznim načrtom. Kot že nekajkrat v preteklosti je doma ostal reprezentančni trener Jani Grilc. Kranjca pozna že od začetka kariere pri pionirjih in vadita po posebnem programu. Začenjata zgodaj zjutraj, današnji prvi trening sta končala že ob deseti uri. Kranjec ima sicer sloves tekmovalca, ki v slovenski reprezentanci trenira največ in je pripravljen preizkusiti marsikaj, da bi bil še boljši.

Grilc in Kranjec sta najprej na skupnem sestanku naredila analizo in se dogovorila o specialnem treningu, ki na skakalnici prinese eksplozivnost, lahkotnost in tehnično popolnost. Le tako se na skakalnici povežeta telo in glava. »Težava ni bila v treningu, ampak v stresu, ki je posledica neuspehov na tekmah. Ključni trenutek so bili poleti na Kulmu v težkih pogojih. Nekatere stvari smo morali resetirati s pomočjo posebnih vaj. Poudarek je na vajah za startno moč, da gre energija iz stopal v boke in nato v let. S sklopom teh vaj so se občutki izboljšali v smeri, da se Robi bolje počuti v počepu, kar pomeni boljši izkoristek na odskočni mizi, boljši občutek za začetek odskoka in prehaja v fazo leta, ki je element, v katerem je Robi najmočnejši,« je povedal Jani Grilc po treh treningih v Planici. Načrtuje še dva, nato bo Kranjec v petek odpotoval v Oslo, kjer bosta v soboto in nedeljo zadnji dve tekmi nordijske turneje.

Po tem, kar je Kranjec pokazal na treningu v Planici, je Grilc optimist. Z desetega zaletnega mesta, ki je zelo nizko, je bil najslabši skok dolg 123 metrov, preostali pa med 132 in 140 metrov. Grilc ima veliko izkušenj s Kranjčevimi krizami. V podobnih težavah je bil decembra 2012. Tedaj sta med prazniki umaknila v Planico, nato se je sezona iztekla z najboljšo Robijevo uvrstitvijo v skupnem seštevku svetovnega pokala – šestim mestom. »Probleme lahko rešujemo, ker smo s fanti vse leto, vemo, kaj smo delali, zato jih dobro poznamo. Treba je imeti pravi občutek, saj rešitev ne moreš prebrati le iz knjige ali potegniti iz vrečke,« je bil slikovit Grilc.

Kranjec, za katerega je to že 17. sezona v svetovnem pokalu, ima veliko izkušenj z vzponi in padci. Ko mu je bilo v minulih tednih najbolj hudo, je uteho našel v družini pri ženi Špeli in hčerki Piki. Ob današnjem klepetu je bilo že iz Robertovega glasu očitno, da je zadovoljen z napredkom in znova uživa v skokih. »Največja napaka je bila, ker se nisem umaknil iz karavane že po novoletni turneji, ampak sem hodil s tekme na tekmo. Dobesedno me je zabilo, ko ni bilo več enega ali dveh dobrih skokov niti na treningu. Očitno se je tudi to moralo zgoditi. Ne vem, a tudi takšna stvar je morda za nekaj dobra,« je bil zgovoren Robert Kranjec.Priznal je: »Ko sem bil najbolj na dnu, mi je šlo na bruhanje, če sem le pomislil na skoke. Padel sem v temno luknjo, bil sem pred zidom in imel občutek, da nič več ne vem. A nisem edini, ki se mu je to zgodilo. Prav vsakemu se v karieri zgodi takšen zdrs.«

Na tekmah v Oslu bo skušal ujeti tekmovalni ritem, potem ko je imel zadnji nastop v svetovnem pokalu 15. februarja na letalnici v Vikersundu (26. mesto). »Najbolj sem vesel, da znova uživam v skokih, potem ko se vse od januarja naprej v zraku nisem več počutil varnega. Končno znova pod seboj čutim zrak in letim,« je priznal Kranjec. V želji, da bi se izkopal iz krize, je treniral celo po trikrat na dan: v telovadnici, na skakalnici in še sam doma. »Nisem več vedel, kaj naj naredim. Pojavila se je zasičenost. Od vsega skupaj me je bolela glava. Najprej sem zmanjšal obseg treninga, počutje se je izboljšalo in postal sem lačen skokov. Dobil sem občutek, da sem s krajšim treningom naredil več kot prej cel dan,« je dodal Kranjec, ki mu je pripadala čast, da na plakatu skupaj s planinskim orlom reklamira letošnji finale v Planici.