»Znova nisem bila tam, kjer bi želela biti,« je bila razočarana Katja Višnar. Le 17. mesto na predzadnjem sprintu sezone svetovnega pokala je manj od pričakovanj, a Blejka ima še vedno veliko možnosti, da ostane med najbolj opazno šesterico najboljših sprinterk sezone. V okviru 90. zimskih športnih iger v Lahtiju je nastopila v trendu večine zadnjih sprintov, vključno s SP v Falunu (11. mesto). Znova se je preslabo znašla v izločilnih tekih, podobne pomanjkljivosti pa so prezgodnjega izpada stale tudi Niko Razinger (20.) in Alenko Čebašek (27.), medtem ko vrnitev Vesni Fabjan še ni prinesla točk (35.). Lea Einfalt (33.) je točke na deset kilometrov klasično zgrešila za tri sekunde.

Sedmi čas kvalifikacij Čebaškove in deseti Višnarjeve je obetal več. »Zaključek četrtfinala se je znova obrnil proti meni. Ko sem napadla v zadnjem klancu, sem se ustrašila, da je morda zaradi močnega nasprotnega vetra prezgodaj, zato sem naprej spustila Denise Herrmann. Žal nisem ujela njenega zavetrja in še moje zavetrje so potem tekmice izkoristile, da so priletele mimo,« je taktično zanko, v katero se je ujela, opisala Višnarjeva. Nemka Herrman in Američanka Diggins sta potem tekli v velikem finalu ter končali za Marit Bjoergen, ki je z dvema zmagama blizu vsem trem kristalnim globusom.

Višnarjeva je vseeno ohranila šesto mesto v posebni razvrstitvi sprinta. V sredo je na sporedu še zadnja tekma v norveškem Drammnu: »Po tem, kar se mi je zgodilo v Lahtiju, komaj čakam še zadnjo tekmo. Da vrnem vse tisto, kar mi v pokalu in na SP ni uspelo. Pripravljenost je v redu. Prejšnji teden sem bila bolna, z bolečinami v grlu, a sem se izvlekla brez povišane temperature. Vseeno sem v četrtek še razmišljala, ali sploh pridem v Lahti, a se je vseeno splačalo.« S šestim mestom bi obranila lanski dosežek, spredaj so le štiri Norvežanke in Švedinja Nilsson. Višje doslej je bila le Petra Majdič, ki je v sezonah 2007–2011 ob treh malih kristalnih globusih, drugem in tretjem mestu pustila za sabo izjemen niz. Dosežkov Majdičeve so se spomnili znova ob 40. sprinterski zmagi Marit Bjoergen, saj je njena bera 20 zmag druga na večni lestvici.

Alenka Čebašek se je po bolezni znova veselila točk. Že osmič v sezoni, kar je uspelo le peščici (Oestberg, Falla, Kolb, Višnar), a preboj med dvanajsterico še ni uspel. »Še enkrat znova sem spoznala, da sem prepočasna na startu, česar potem ne zmorem več nadoknaditi. Ne znam se preriniti v ospredje, čeprav sem bila tega fizično sposobna,« pravi Alenka Čebašek. Trenerja Marka Gracerja je z načinom teka zadovoljila le Nika Razinger, saj je bila blizu uvrstitvi v polfinale.

V Lahtiju so prvič preizkusili novo pravilo, da tekmovalci v sprintu sami izbirajo četrtfinalne skupine. Torej tekmece in tudi časovne intervale počitka med teki, ki so po dolgoletnih opažanjih krojili vrstni red. Prvi je izbiral enajsti v kvalifikacijah, potem pa naslednji proti najhitrejšemu, nadaljevali so od dvanajstega navzgor. »Nisem imela kaj izbirati, saj sem bila deseta, mojo skupino pa so izbrale še Švicarka Van der Graaff (13.), Digginsova in Herrmann. Po moje so vse stavile na taktiko glede na moje značilnosti,« je pripomnila Višnarjeva. K Čebaškovi, ki je izbirala kot peta, je pristopila olimpijska zmagovalka Maiken Caspersen Falla in tudi druge možne tekmice: »Verjetno so predvidevale, da sem lažje premagljiva kot tekmice v drugih skupinah.« Nika Razinger (26. v kvalifikacijah) je izbrala skupino z Marit Bjoergen.

Lahti bo šel v zgodovino tudi po hitri vrnitvi Vesne Fabjan. Zgolj s sodelovanjem je v veliki meri potešila željo po vrnitvi na veliko sceno. »Vedela sem, da bodo zame kvalifikacije največja tegoba. Poskusila sem, ni se izšlo. Če bi mi uspelo kar koli več, bi bil to glede na moje težave fantastičen uspeh. Izgubila nisem nič. Dejstvo je, da nisem pri močeh kot prej, kar je v sprintu ključno. V tako kratkem času se več ni dalo narediti. V klasiki bi se to še bolj odrazilo, zato ne grem v Drammen,« je dejala Vesna Fabjan, ki je še vedno članica rdeče skupine svetovnega pokala in ji stroške nastopa krijejo organizatorji.