Aktualni svetovni prvaki v smučarskih skokih Norvežani (1069,1 točke) so v Lahtiju na ekipni tekmi svetovnega pokala suvereno opravili z Nemci (1040,2) in Japonci (1031,7), pred Slovence (1001,6) pa so se uvrstili še Poljaki (1019,4) in Avstrijci (1010,1). Po prvi seriji so vodili Nemci, a je slab skok Markusa Eisenbichlerja odprl Norvežanom, za katere so skakali Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel in Rune Velta, pot do zmage in potrditve zlate kolajne s SP v Falunu. Slovenski kvartet (Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Peter Prevc) je bil boljši v prvi seriji, ko je le za desetinko točke zaostajal za svetovnimi podprvaki Avstrijci, a je bil odličen Prevčev nastop premalo za napredovanje. Toda Slovencem, ki so s šestim mestom izenačili dosežek z nedavnega SP, je ostala vsaj tolažba, da je bil Prevc najboljši v seštevku posameznikov. V dveh skokih je bil Prevc (124 m, 129,5) boljši od Avstrijca Stefana Krafta (131, 120,5) in Nemca Severina Freunda (127,5, 125).

»Res je, v primerjavi s SP v Falunu nismo naredili niti koraka naprej niti koraka nazaj, ampak smo ostali tam, kjer smo bili. Dejstvo je, da so tisti, ki so bili pred nami tako v Falunu kot zdaj v Lahtiju, trenutno pač boljši od nas. Enostavno: drugi so bolje skakali,« je priznal selektor slovenske reprezentance Goran Janus. Na vprašanje, kaj Slovencem manjka, da bi končno le naredili korak višje, Janus odgovarja: »Treba se je zavedati, da stvari v smučarskih skokih ne potekajo in se ne dogajajo na hitro, ampak gre za dolgotrajne procese. A po drugi strani je verjetno že malce prisotna tudi utrujenost zaradi dolge in naporne sezone, pri nekaterih tekmovalcih pa je morebiti prisotna tudi zakrčenost.«

Pred začetkom včerajšnje posamične preizkušnje na veliki skakalnici v Lahtiju, na kateri je nastopilo sedem Slovencev, je imel Peter Prevc v skupnem seštevku svetovnega pokala 57 točk prednosti pred Kraftom in 102 pred Freundom. Čeprav je 22-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih končal na četrtem mestu (četrti je bil tudi po prvi seriji), je imela tekma zanj najslabši možen scenarij. Že tretjič v letošnji sezoni je zmagal Kraft, ki se je v skupnem seštevku svetovnega pokala Prevcu približal zgolj na sedem točk zaostanka (1315:1308), drugi pa je bil Freund, ki zdaj za Slovencem zaostaja 72 točk.

Kljub temu Prevc včeraj ni bil pretirano zaskrbljen niti zaradi skokov niti zaradi točkovanja. »Z nastopom sicer nisem najbolj zadovoljen, a vem, kje so napake in kako jih odpraviti. Gre za odskok na robu mize, ko ali predolgo čakam ali pa prezgodaj odskočim. To so malenkosti, ki pa delajo razlike,« meni Peter Prevc, eden od včerajšnjih treh slovenskih finalistov v Falunu. Poleg njega sta si nastop med najboljšo trideseterico v finalni seriji priskakala še Jurij Tepeš (po prvi seriji 19. mesto, na koncu 13.) in Cene Prevc (21./17.). Brez finala so ostali štirje Slovenci: za las oziroma 0,3 točke Jernej Damjan na 31. mestu, prav tako tudi Nejc Dežman (34.), Jaka Hvala (37.) in Matjaž Pungertar (44.).

Selektor Janus je 30. tekmo v letošnji sezoni ocenil pozitivno, še posebno pa ta ocena poleg Petra (za tretjeuvrščenim Norvežanom Andersom Fannemelom je zaostal le 1,8 točke) velja za Tepeša in Ceneta Prevca, ki je tretjič v karieri osvojil točke svetovnega pokala in dosegel svoj drugi najboljši rezultat v karieri. »Petru je na sobotni ekipni tekmi uspel ne le odličen, ampak perfekten skok. In takšen skok sem pogrešal na tekmi posameznikov. Škoda, da je pri prvem skoku nekoliko zamudil in slabše skočil. Če na skakalnici prav vse ne 'špila' tako, kot bi moralo, je težko vrhunsko skočiti. Na naslednjih tekmah bo moral v boju za kristalni globus vsakič narediti po dva perfektna skoka, če želi biti v ospredju, oziroma bo treba kar zmagovati,« ocenjuje Janus. Do konca sezone je samo še šest tekem, prva priložnost pa bo že Kuopio na Finskem, prireditelj nordijskega svetovnega prvenstva leta 2017, kjer bodo danes kvalifikacije, jutri pa tekma. Nato sledijo Trondheim, Oslo (dve tekmi) in finale v Planici od 20. do 22. marca.