Med Slovenci je soliden nastop pokazal le Jakov Fak, ki je branil bron z zadnjega prvenstva pred dvema letoma na Češkem in z zaostankom 55,3 sekunde osvojil 14. mesto. Skupaj je Fak kar trikrat zavil v kazenski krog.

V vetrovnih pogojih se ni najbolje znašel

»Danes se v teh vetrovnih pogojih nisem najbolje znašel. Na veter sem reagiral pravilno, a potem zgrešil v čisto nasprotno smer. V stoje je bilo res težko. Verjamem, da streli niso bili daleč, a vseeno sem zgrešil dvakrat. Zdaj je, kar je, še so tekme,« je po tekmi dejal Fak.

Klemen Bauer je po petih kazenskih krogih zaostal več kot dve minuti in bil 47., Janez Marič in Rok Tršan pa se po štirih zgrešenih strelih stoje nista prebila med najboljših 60, ki bodo nastopili na nedeljskem zasledovanju.

Kljub dobri pripravljenosti rezultat ni samoumeven

»Bistveno več sem pričakoval od današnjega nastopa. Praktično vse sem vložil vanj, a izkazalo se je, da navkljub dobri pripravljenosti rezultat ni samoumeven. Danes se mi je zataknilo že v leže in dober rezultat je splaval po vodi. Ne bi se rad izgovarjal, a nekaj smole je bilo tudi zaradi vetra. Zdaj je treba analizirati zadevo, pozabiti, kar je šlo narobe in se pripraviti na naslednjo tekmo,« pa je povedal Bauer.

V vetrovni loteriji v bližini »Medvedjega zaliva« slovenski tekmovalci na koncu niso odločali o najvišjih mestih. Medalje so si razdelili tisti, ki so grešili najmanj, prvovrstno presenečenje pa je srebro Kanadčana Smitha.

Norvežani do dveh medalj

Posebej veseli so bili dveh medalj Norvežani, saj so bili tik pred SP tarča domačih medijev, ker v sezoni nikakor niso našli pravega stika z najboljšimi. Brata Boe sta jim odgovorila z dvema medaljama, pri čemer je Johannes Thingnes dosegel tudi najboljši tekaški izid na tekmi. Veselo bo zanesljivo tudi v kanadskem taboru, kjer se veselijo prve biatlonske medalje v zgodovini.

Faka in Bauerja nov nastop čaka že v nedeljo, ko je na sporedu zasledovanje. Predvsem Fak ima ob dobrem nastopu še priložnost, da se bori tudi za medaljo, saj za tretjim mestom zaostaja le pol minute. »Martin Fourcade je mogoče deset sekund pred mano, prav tako s tremi zgrešenimi streli, tako da mislim, da bo ta skupina lahko lovila vodilne. Brata Boe imata zanesljivo lepo prednost, a se bomo potrudili, da se približamo. Vsaka tekma je nova priložnost, seveda bo ta s hendikepom, a dali bomo vse od sebe,« je še dejal Fak.