Maruša Mišmaš je bila slovenska junakinja prvega dneva evropskega dvoranskega prvenstva v atletiki v Pragi. Grosupeljčanka na svoji športni poti še naprej navdušuje na vsakem koraku na poti do vrhunskosti. Atletinja Massa, ki je normo za nastop na Češkem izpolnila v zadnjem hipu, na balkanskem prvenstvu v Carigradu, se je včeraj v kvalifikacijah teka na 3000 m uvrstila v današnji finale (ob 18.50). Ob tem je dosegla osebni rekord in kot četrta Slovenka v zgodovini teka na 3000 m tekla pod devetimi minutami (8:57,96). Poker Slovenk sedaj sestavljajo pokojna Breda Pergar, Helena Javornik, Sonja Roman in Maruša Mišmaš.

Izmed slovenskih atletov sta v polfinale napredovala Marina Tomič in Luka Janežič. Tomičeva je držala obljubo pred prvenstvom ter v kvalifikacijah tekla daleč najhitreje v sezoni, v kateri zaradi težav s poškodbo pokostnice doživlja precej vzponov in padcev. S časom 8,09 se je prepričljivo uvrstila v včerajšnji popoldanski polfinale, v katerem je tekla še stotinko hitreje ter svoj nastop končala na 13. mestu. Janežič je nastopil na svojem prvem velikem članskem tekmovanju ter v teku na 400 m s časom 46,98 presegel pričakovanja. Ob tem pa je imel tudi precej smole. V zadnjih 30 metrih si je natrgal mišico na levi nogi, zato sta se s trenerjem Rokom Predaničem odločila, da v polfinalu ne bo nastopil. Tveganje večje poškodbe pred atletsko sezono na prostem bi bilo namreč preveliko.

Z najboljšim dosežkom sezone se je izkazala tudi slovenska rekorderka v skoku ob palici Tina Šutej. Ljubljančanka je v tretjem poskusu preskočila preskočila 455 cm ter dosegla deseto mesto. Na višini 460 cm je bila neuspešna, v finale pa se je uvrstilo osem skakalk.

Nina Djordjevič je bila v skoku v daljino trinajsta (630 cm), Robert Renner v skoku ob palici 15. (525 cm), trojica slovenskih tekačev na 800 m Aleš Zver (1:49,89), Žan Rudolf (1:50,08) in Luc Zalokar (1:51,35) je zasedla 20., 23. in 35. mesto. Sonja Roman je v teku na 3000 m odstopila.

»Prvi dan evropskega prvenstva lahko ocenim, da smo tekmovali v skladu s pričakovanji. Maruša Mišmaš je postavila državni rekord med mlajšimi članicami, kar je odlično. Škoda za Luko Janežiča. Prepričan sem, da bi se uvrstil v veliki finale, saj je bil v kvalifikacijah tretji najhitrejši. Tveganje ob njegovem nastopu bi bilo zanj preveliko. Za Janežiča lahko že sedaj ocenimo, da je presegel pričakovanja. S tekom pod 47 sekund je dokazal, da je odličen in obetaven atlet. Treba pa je pohvaliti tudi Tino Šutej, ki je drugič v sezoni potrdila normo za svetovno prvenstvo v Pekingu, ter Marino Tomič, ki je bila najboljša na največji tekmi,« je bil zadovoljen šef slovenske stroke Martin Steiner. »Žana Rudolfa žal muči viroza in ni mogel prikazati vsega svojega znanja. Sonja Roman je imela včeraj težave s hrbtom. Na srečo so današnje kvalifikacije na 1500 m odpadle, tako da jo v nedeljo čaka v tej disciplini neposredno finalni nastop. Veseli nas lahko, da so se izkazali nekateri mlajši atleti, pred katerimi je prihodnost.«