V Območni službi Nova Gorica so lani med prvimi začeli pripravljati tako imenovane mini zaposlitvene sejme, s katerimi želijo doseči večjo učinkovitost tovrstnih dogodkov – da bi več brezposelnih dobilo priložnost za delo. Pripravili so deset mini zaposlitvenih sejmov, na katerih so se osredotočili na gostinstvo, transport, gozdarstvo, lesarstvo, zavarovalništvo, področje socialnovarstvenih, računovodskih in trgovskih storitev ter področje strojništva (iskanje CNC-operaterjev).

Na mini zaposlitvenem sejmu se je vsakič predstavilo manjše število delodajalcev. To je omogočilo podrobno predstavitev podjetij, katerih predstavniki so nato imeli z iskalci dela individualne pogovore. Na sejmu je nove sodelavce iskalo 41 podjetij, predstavilo pa se jim je 371 brezposelnih.

»Povabili smo podjetja, ki zaposlujejo oziroma načrtujejo dodatno zaposlovanje, pa tudi tista podjetja, ki neuspešno iščejo nove sodelavce. Vsako podjetje se je na kratko predstavilo in izpostavilo kompetence, ki jih iščejo pri svojih novih sodelavcih. Na sejmih vedno sodeluje tudi eden od partnerjev, ki predstavi svoje storitve, ki lahko pripomorejo k lažjemu zaposlovanju brezposelnih,« je pojasnila Vesna Petric Uran, direktorica Območne službe Nova Gorica.

Sodelujejo z območno obrtno-podjetniško zbornico, GZS – Območno zbornico za severno Primorsko, regijsko razvojno agencijo in Medpodjetniškim izobraževalnim centrom Nova Gorica. Običajno se jim na sejmih pridružijo še ljudje, ki obiskovalcem opišejo osebno izkušnjo iskanja zaposlitve.

Prvi podatki kažejo, da se je po sejmu zaposlilo 32 ljudi, najpozneje pol leta po dogodku pa je delo dobilo še 53 brezposelnih. S tem so na območni službi zavoda zadovoljni.

Zato tudi v letošnjem letu nadaljujejo s takim načinom dela. Nova Gorica je gostila prvi zaposlitveni sejem, posvečen gradbeništvu, drugi je bil 26. februarja v Ajdovščini, kjer je delo do bilo pet ljudi, tretjega pa pripravljajo v četrtek, 19. marca, ponovno v organizaciji Urada za delo Ajdovščina. Marčevski zaposlitveni sejem je posvečen poklicem v pekarstvu, in sicer se bodo predstavila podjetja, ki zaposlujejo peke, testeninarje, mlinarje, slaščičarje in živilske tehnike.

Aprilski sejem se bo osredotočil na področje gostinstva in turizma, pripravil pa ga bo Urad za delo Tolmin. Na sejmu bodo sodelovala predvsem podjetja z območja Bovca, ki potrebujejo receptorje, sobarje, poklicne kuharje in strežno osebje. »Pri načrtovanju upoštevamo aktualne potrebe na trgu. Do konca leta bomo pripravili še mini zaposlitvene sejme za kovinarje, poklice zdravstvene in socialne oskrbe na domu, trgovce, gradbene inženirje, strojnike,« je pojasnila Andreja Ipavec. Poudarila je, da bodo v drugi polovici leta pripravili tudi posebna zaposlitvena sejma, ki ju bodo posvetili promociji in zaposlovanju na področju zelenih delovnih mest ter iskanju zaposlitvenih priložnosti za dolgotrajno brezposelne osebe. »Na osnovi izkušenj smo dobili še večji zagon za nove izzive in za nadaljnje delo, zato bomo pri organizaciji sejmov še inovativnejši – privabljali bomo zanimive goste, ki bodo predstavljali poklice. Tako brezposelni kot delodajalci so možnost, da so se imeli priložnost spoznati na tak način, zelo pohvalili. Za iskalce zaposlitve je bila to odlična priložnost, da so se lahko v kratkem času predstavili več delodajalcem, podjetjem pa so organizatorji omogočili, da so opravili kakovostne individualne kadrovske pogovore,« je izpostavila Vesna Petric Uran. jpš