Bera 32 novih knjig, ki jih nameravajo letos izdati pri založbi Miš, bo v pretežni meri namenjena otroškemu in mladinskemu bralstvu, več kot polovico pa jih bodo prispevali slovenski avtorji. Med njimi bodo tudi Kosovelove pesmi za najstnike po izboru dr. Igorja Sakside s prav posebno likovno opremo Damijana Stepančiča in nova interpretacija Pavčkovih pesmi z ilustracijami Igorja Šinkovca. Prvič bodo v slovenskem jeziku izdali tudi klasično slikanico Mali modri in mali rumeni Lea Lionnija iz leta 1959.

Na odrasle vendarle ne bodo povsem pozabili. Predvsem gre izpostaviti prvi slovenski prevod dela George Eliot Middlemarch, enega najpomembnejših svetovnih romanov, ki bo izšel v dveh delih, in priročnik dr. Vojka Kavčiča Umovadba o demenci in napotkih, kako se ji izogniti. Na pomen branja bodo skušali opozoriti tudi na petem festivalu Bralnice pod slamnikom, ki bo sredi maja.

Od živali do razlage besed

Založba je že predstavila tudi šest novosti s področja otroške in mladinske literature. Prva je stripovska priredba klasičnega Orwellovega besedila Živalska kmetija; pripoved o tem, da so vse živali enakopravne, vendar so nekatere enakopravnejše od drugih, je Andrej Rozman - Roza pred časom najprej povsem v svojem slogu dramatiziral, nato pa ustvaril še strip, namenjen vsem generacijam, ki ga je ilustriral Damijan Stepančič. Rozman pojasnjuje, da se je ob ponujeni dramatizaciji dela najprej upiral, saj ni hotel biti tisti, ki bi brcal v truplo poraženega komunizma. »Ko pa sem se dela lotil, sem zgroženo ugotovil, da mi je danes, ko živimo v posledicah revolucionarnega prevrata, ki se nam je zgodil pred četrt stoletja, usoda Orwellovih upornih živali veliko bolj domača, kot mi je bila v času mladosti. Ker to ni zgodba o sprevrženosti komunizma, ampak revolucionarjev.«

Živalim na kmetiji se je pridružil mačkon v zgodbi Jaz, Franci Grdi, ki jo je napisal Dim Zupan. Namenjena je bralcem prve triade osnovne šole, ki skozi prvoosebnega pripovedovalca spoznajo, kako je biti maček. Lucija in Damijan Stepančič, ki sta leta 2012 izdala uspešno knjigo Kako so videli svet, pa se predstavljata z novo poučno mladinsko knjigo Kaj nam povejo besede. V njej sta ponudila razlago petdesetih besed, bodisi takšnih, ki jih uporabljamo vsak dan, bodisi tistih, ki nam pridejo na misel in jezik le občasno.

Poučno in spodbudno

Sebastijan Pregelj, znan predvsem po romanih za odrasle, se je tokrat preizkusil v vlogi ustvarjalca za otroke. Zgodbica Duh Babujan in prijatelji spodbuja strpnost do drugačnih; spremlja namreč skupino otrok, med katerimi je tudi slepi deček, s katerim se nihče noče igrati. Kot pravi avtor, je otrokom skušal približati svet slepih in odgovoriti na njihova morebitna vprašanja.

Za prvo bralno obdobje je primerna tudi slikanica z malo besedila Skrivnosti mladih levov avtorja Žige X Gombača. S pomočjo razgibanih ilustracij Ivana Mitrevskega sporoča majhnim in velikim, da ni nič nenavadnega, če se česa bojijo, in da je še tiste najbolj trdosrčne včasih strah. Takrat pa je seveda najbolje steči kar k očetu. Tako umesti pomembno vlogo očeta v razvoju otroka; kot pravi avtor, znajo tudi očetje potolažiti in biti na pravem mestu, ko jih otrok potrebuje. Kot zadnjo novost pa so na založbi predstavili prenovljeno izdajo slikanice Vitomila ZupanaPlašček za Barbaro, ki ji je Ana Zavadlav dodala novejši pridih, ki bo bližje današnjim otrokom.