Nikoli doslej se še ni zgodilo, da bi na veliko dvoransko atletsko tekmovanje odšlo toliko atletov, kot jih je odpotovalo v Prago, kjer bo od danes do nedelje v Areni O2 evropsko prvenstvo. Slovenski dres bo imelo oblečenih dvanajst atletov, pet moških in sedem žensk. Slovenska reprezentanca je sestavljena iz izkušenih in mladih atletov.

Med prve v prvi vrsti sodi Sonja Roman (izpolnila je normi na 1500 in 3000 m), v drugi pa Marina Tomič (60 m ovire). Obe atletinji imata za seboj številne nastope na velikih tekmovanjih, Romanova pa ima v svoji zbirki tudi dvoransko kolajno, ki jo je v teku na 1500 m osvojila na EP pred šestimi leti v Torinu. Atletinjama, ki živita v svojem četrtem življenjskem desetletju, bodo na Češkem delali družbo še Maja Mihalinec (60 m), Nina Djordjevič (daljina), Saša Babšek (troskok), Maruša Mišmaš (3000 m), Tina Šutej (palica), Luka Janežič (400 m), Žan Rudolf, Luc Zalokar, Aleš Zver (vsi 800 m) in Robert Renner (palica). Da slovenska reprezentanca ne bo še številnejša, so poskrbele Snežana Vukmirović, Maruša Černjul in Lara Omerzu, ki so se kljub doseženi normi nastopu odpovedale.

Po dosežkih v tej sezoni imata največ možnosti za odmevni rezultat Tina Šutej in Maruša Mišmaš, ki je minuli mesec na balkanskem prvenstvu v Carigradu krepko izboljša osebni rekord v teku na 3000 m, in sicer je 15 dvoranskih krogov pretekla v času devetih minut in 13 stotink. Le malo je torej manjkalo, da bi obetavna Grosupeljčanka kot četrta Slovenka v zgodovini v teku na 3000 m spustila pod mejo devetih minut. Državni dvoranski rekord Helene Javornik (8:47,49) iz Stuttgarta 2002 je sicer za Marušo Mišmaš še nedosegljiv. Poleg Javornikove pa sta na 3000 m od Slovenk pod devetimi minutami tekli še Sonja Roman (8:54,71 leta 2008) ter kot prva Breda Pergar (8:53,73 leta 1981). Mariborska atletinja (njen trener je bil Janez Kramarič) je kmalu po mejniku doživela tragično prometno nesrečo.

Izmed slovenskega ducata atletov bo šla prva v boj Marina Tomič, ki jo kvalifikacije sprinta na 60 m čakajo danes ob 10.05. Danes bodo svojo moč v primerjavi z mednarodno konkurenco kazali še Robert Renner, Luka Janežič, Nina Djordjevič, Žan Rudolf, Luc Zalokar, Aleš Zver, Maruša Mišmaš in Sonja Roman.

»Praviloma je naš cilj, da bi se čim več atletov približalo ali izboljšalo letošnje najboljše rezultate, in tako je tudi pred začetkom dvoranskega ekipnega prvenstva. Imamo svoje upe v boju za polfinalne in finalne uvrstitve,« je pred odhodom v češko metropolo dejal vodja odprave Martin Steiner. Zimzelenega šefa slovenske atletske stroke veseli, da je reprezentanca v povprečju mlada ter iz vse Slovenije. »Ne bi ocenjeval vsakega atleta posebej. A če me sprašujete o Žanu Rudolfu, vam lahko povem, da so moji podatki, da je bil na treningu na 600 metrov zelo hiter. Če bo v Pragi dosegel podoben čas, si lahko obeta vidne uvrstitve,« je sklenil Steiner. Tehnični vodja reprezentance bo Matej Juhart, s trenerskimi nasveti pa bodo atletom pomagali Srdjan Djordjević, Slavko Černe, Rok Predanič, Matija Šestak in Svjetlan Vujasin.