»To je nekako realnost te štafete, ker Teje Gregorin ni tukaj,« je na končni vrstni red mešane štafetne tekme 43. svetovnega prvenstva – Slovenija je bila petnajsta – moral dokaj razočarano priznati Jakov Fak. Vse oči standardnih članov štafete Andreje Mali (10. čas prve predaje), Klemna Bauerja (drugi čas) in Jakova Faka (8.) so bile uprte v Anjo Eržen, a čevlji bronaste olimpijke so bili preveliki.

»Niti približno si ne želim v kazenski krog,« je pred tekmo svoj strah izpostavila 22-letna Blejka in si s takim pristopom še otežila vlogo, ki jo je dobila od »tete«, kot kliče reprezentančno kolegico, ki bo danes kljub bolezni odpotovala na pomoč na Finsko. Maričeva nečakinja je v streljanju stoje z osmimi naboji zadela le dve tarči. Nekdanja tekačica, ki se ponaša s štafetno kolajno na mladinskem nordijskem svetovnem prvenstvu in skupaj s Katjo Višnar, Vesno Fabjan in Petro Majdič tudi s sedmim mestom na elitnem nordijskem prvenstvu v Oslu 2011, kar je največji uspeh tekaških štafet v zgodovini, ni zmogla čudeža. Samo v smučini je za turbo Belorusinjo Darjo Domračevo in domačinko Kaiso Makarainen, ki bosta glede na pokazano razred zase na tem prvenstvu, zaostala kar minuto in 50 sekund. Zaostanek je velik, a je bil glede na zahtevno smučino, ki je izpostavila velike časovne razlike, v skladu z njeno tekaško pripravljenostjo skozi celotno sezono. »Vem, da sem dobila veliko odgovornost, a ni se mi izšlo,« je potrto pripomnila.

Trener Uroš Velepec je v celoti podpisan pod njeno vadbo. »Anja je še mlada. Ni vzdržala. Ni lahko stopiti v Tejine čevlje. Na strelišču so se ji tresle noge. Slab nastop, a ni tragedija,« je ocenil biatlonko, ki je znana po kvačkanih kapah za celotno reprezentanco. Se je pa po uvodni od enajstih preizkušenj njenega že desetega prvenstva smejalo najstarejši udeleženki Andreji Mali. V smučini svoje predaje je bila šesta najhitrejša (29 sekund za Čehinjo Vitkovo), kar je za 37-letno Kamničanko eden najboljših nastopov v zimi. »Dobro sem se počutila. Zaradi zahtevnih razmer se nisem zaganjala, več sem dala na ritem z občutkom, kar se je dobro obneslo. Z dobrim občutkom zrem na naslednje tekme,« je bila ob dveh 'popravah' zadovoljna specialistka za prvo predajo, ki jo je sicer opravila deseta, 42 sekund za Čehinjo Veroniko Vitkovo, ki se je potem skupaj z Gabrielo Soukalovo, Michalom Slesingrjem in Ondrejem Moravcem veselila naslova svetovnih prvakov.

Uvodni ženski predaji sta bili ključni. Ni bil usoden le za slovenski ženski par, dekleta so pokopala tudi upe nemške in ruske štafete, ki sta bili v cilju zgolj na šestem in desetem mestu. Tudi Norveška, ki je branila tri zaporedne naslove svetovnih prvakov, je po dveh predajah že zaostajala za poldrugo minuto, a se je po zaslugi bratov Johannesa in Tarjeija Boa v zaključku le prebila do bronaste kolajne.

Prav primerjava z najboljšimi biatlonci obeta lepše nadaljevanje v soboto na sprintu. Klemen Bauer, ki je z eno zgrešeno tarčo dosegel celo drugi čas svoje predaje, in natančni Jakov Fak (8. čas predaje) sta v drugem polčasu skupaj dosegla četrti skupni čas. Hitrejša sta bila le omenjena brata Boe, ter za sekundi še Avstrijca in Nemca, medtem ko so bili preostali, vključno s Čehoma in srebrnima Francozoma Beatrixom in Martinom Fourcadom, najhitrejšim zadnje predaje, počasnejši.

»Čeprav smo bili v ozadju, nisem tekel nič manj na polno. Seveda pa časi niso docela primerljivi, saj nekateri tečejo v skupini, drugi smo tekli osamljeni. Odtekel sem svojo tekmo, kar mislim, da mi je kar dobro uspelo. Tudi v streljanju mi je uspel umirjen nastop. Sem optimist,« je razmišljal Klemen Bauer. V tretji izmeni je bil uspešnejši zgolj Johannes Boe, kar je dovolj izboren podatek. Mlajši Boe je napovedal lov na zlate kolajne. Z malo bolj mešanimi občutki je v cilj pritekel Jakov Fak. »V smučini ni bilo tako, kot sem želel, bo pa po moje bolje v soboto,« je pripomnil sicer (šele) enajsti tekač svoje predaje. Del tega gre na račun mehke smučine v odjugi, kar mu zaradi načina teka ne ustreza najbolj. Nadeja se, da bodo organizatorji smučino za sobotno tekmo bolj utrdili. Podrobnejšo analizo je naredil zvečer na podlagi analitičnih podatkov s tekme. Ob tem so se Jakova že dotaknila visoka pričakovanja, češ da je prišel na Finsko le vzet kolajno: »Svetovno prvenstvo ni samopostrežba, da bi kar prišel in odnesel, kot nekateri razmišljajo in pišejo. Kolajna je zgolj nagrada dovolj kvalitetnega nastopa.«