V kolikor je slovenski selektor Blaž Trupej pred dvobojem z Dansko leta 2012 dejal, da je to zanj najtežji obračun, verjetno zdaj razmišlja, kako ga na Slovaškem čaka zelo lahko delo. Razlika je v tem, da bi bila slovenska reprezentanca pred tremi leti favorit, tokrat je avtsajder, zato so tudi pričakovanja temu primerna. Tedaj je Slovenija čutila pritisk zmage, medtem ko bo lahko zdaj povsem sproščena. Slovenski kader je na Slovaškem oslabljen, saj je Blaž Rola dal prednost lastni karieri, Aljaž Bedene pa razmišlja o igranju za Veliko Britanijo. V kadru sta Grega Žemlja in Blaž Kavčič, a prvi se šele vrača v tekmovalni tenis, drugi je pred kratkim prestal operacijo, s katero so mu iz desnega stopala odstranili ukleščen živec.

»Glede na zasedbo in zdravstveno stanje nimamo velikih pričakovanj. Smo povsem neobremenjeni. V okviru svojih možnosti bomo skušali dobiti čim več. Podlaga v dvorani je zelo hitra, kar smo tudi pričakovali,« je iz Bratislave sporočil selektor Blaž Trupej. Čeprav ima Slovaška dva igralca med elitno stoterico, Martina Kližana na 42. mestu in Lukaša Lacka na 93. mestu, bo namesto Lacka na igrišče stopil Norbert Gombos, ki je v dobri formi. Na lestvici je na 117. mestu, pred kratkim je dobil turnir serije challenger v Cherbourgu v Franciji. »To smo pričakovali, saj je Gombos v boljši formi,« je dejal Trupej, ki je tudi sam presenetil s prijavljenimi igralci. Poleg Žemlje je za drugega igralca določil Kavčiča. »Vse bo jasno na dan tekme. Včeraj je opravil prvi pravi trening, zato moramo počakati, kako se bo noga odzvala čez noč. Tako obstaja možnost, da bo igral, a tudi možnost, da ga zamenjam. To nam omogočajo pravila, saj je bil do odhoda na Slovaško poškodovan,« je rekel Trupej. »Na treningu je Kavčič igral normalno, toda je daleč od optimalne forme. Kljub temu lahko pokaže boljši tenis kot Tom Kočevar Dešman ali Mike Urbanija. V primeru, da Kavčič vseeno ne bo igral, bo nastopil Kočevar Dešman,« je pristavil.

Podobna situacija je bila lani aprila, ko je Slovenija v Portorožu gostila Izrael. Takrat je Kavčič okreval po enaki operaciji, le da je bila opravljena na levem stopalu. Nato je zaigral, a izgubil po petih nizih in si še podaljšal rok okrevanja, preden je spet zaigral na turneji. »Težko primerjam lansko in letošnje situacijo. Kavčičeva pripravljenost je približno enaka, toda lani je bilo več adrenalina, saj je bil vložek veliko večji. Borili smo se za kvalifikacije za preboj v svetovno skupino in igrali doma, česar letos ni,« je povedal Trupej.

Zanesljiv je nastop Grege Žemlje, ki je daleč od stare forme, ko je bil že med najboljših petdeset na svetu, a lahko ponovno igra skoraj na vso moč. »Žemlja je v redu, na treningih dobro igra. Nima težav, toda pravo sliko bomo videli na tekmi. Veliko bo odvisno, kako dolga bo in kako dolge bodo izmenjave žogice,« je dejal selektor. »Trenutno je njegova pripravljenost še uganka, saj že dolgo ni igral na takšni ravni na tri dobljene nize. Kljub vsemu bodo fantje igrali z veliko željo. S trenutno zasedbo in pripravljenostjo lahko v Bratislavi samo veliko dobimo,« je sklenil Trupej.