Neverjetna izenačenost med Tino Maze in Anno Fenninger v tej sezoni in vsej njuni karieri doživlja vrhunec. Alpska smučarska sezona se bliža epilogu, po koncu tega tedna, ko se bodo ženske merile v Garmisch-Partenkirchnu, pa bosta do konca svetovnega pokala v sezoni 2014/15 ostali le še dve prizorišči – Are in Meribel. Bavarsko središče bo jutri (smuk) in pojutrišnjem (superveleslalom) gostil tekmi svetovnega pokala po dveh letih, saj sta lani hitri preizkušnji zaradi toplega vremena odpadli. Nepozabne spomine na progo Kandahar imata tako Tina Maze kot Anna Fenninger. Obe sta namreč pred štirimi leti v Nemčiji prvič postali svetovni prvakinji. Slovenka v veleslalomu, Avstrijka v superkombinaciji. Tedaj je bil uspeh Tine Maze pričakovan, Anne Fenninger pa presenetljiv, potem ko je za svojo prvo kolajno na velikem tekmovanju premagala prav večno slovensko tekmico.

Igre stotink že dlje časa odločajo o njuni usodi

Da igre stotink med velikima tekmicama, ki ju pred zadnjimi osmimi preizkušnjami loči le 44 točk razlike v prid Črnjanke, odločajo o njuni usodi že dlje časa, kažejo številne medsebojne primerjave. Eno takšnih objavljamo danes v našem časopisu, iz nje pa je razvidno, da imata obe smučarki v Garmisch-Partenkirchnu izjemno izenačeno zgodovino tekem, na katerih sta nastopili tako ena kot druga. Če njune rezultate s tekem svetovnega pokala in svetovnega prvenstva 2011 prezrcalimo v osvojene točke, ugotovimo, da je med njima le štiri točke razlike, kar je manj kot en odstotek! Če k temu dejstvu dodamo, da znaša razlika med njima v osvojenih točkah v skupnem seštevku svetovnega pokala nekaj več kot tri odstotke, da sta bili po zbiru osvojenih kolajn na letošnjem svetovnem prvenstvu v ZDA z dvema zlatima in eno srebrno kolajno izenačeni ter da so ju praviloma vselej ločevale le stotinke, potem je jasno, da se na Bavarskem obeta velik boj za vsako stotinko. Poleg tega sta glavni junakinji v Nemčijo pripotovali kot prvo- in drugouvrščena z zadnjih dveh tekem svetovnega pokala v Banskem.

Vreme na Bavarskem je muhasto, zato so organizatorji včeraj odpovedali trening smuka. Novozapadlega snega namreč niso odstranili s proge, tako da bo edini trening smuka danes. »Za odpoved smo izvedeli pravi čas, tako da smo trenirali po programu,« je včeraj s prizorišča sporočil Andrea Massi in pristavil, da se vreme izboljšuje ter da naj bi Garmisch-Partenkirchen zajela hladna fronta, tako da naj bi organizatorji izpeljali program po načrtu. »Seveda je navzoča nervoza. Če bi bili mirni, bi to pomenilo, da nas ne zanima boj za veliki kristalni globus. To bi pomenilo, da bi prejemali plačo ne glede na to, kakšen rezultat bi dosegli. Tega se nikoli nismo šli in se ne gremo. Navajeni smo odgovornosti. Takšen je moj način dela in tako funkcionira Andrea Massi,« je nadaljeval vodja ekipe Tine Maze.

Andrea Massi: Čutimo podporo iz Slovenije

»Tina je na svoji športni poti dosegla vse. S tega stališča se nima nikomur dokazovati in ni nobene potrebe, da se dodatno obremenjuje, ali bo znova osvojila veliki kristalni globus ali ne. Trenutno je zanjo najpomembnejše, da kot tekmovalka čuti, da ji zaupamo in da se trudimo, da ji zagotovimo najboljše pogoje, ki jih potrebuje pri svojem delu,« razlaga italijanski strokovnjak. Dodaja: »Vsekakor čutimo, da je boj za veliki kristalni globus v ospredju zanimanja v Sloveniji. Seveda čutimo podporo, ki jo prejemamo iz Slovenije. Navsezadnje sta bili mariborski preizkušnji pred kratkim, na njiju pa se je videlo, kako pristno so navijači držali pesti za Tino. Evforija me malce spominja na zlate čase Alberta Tombe, ko smo v Italiji na odločilnih tekmah vsi držali pesti zanj.«

Ko smo Massiju povedali za neverjetno izenačenost obeh tekmovalk v Garmisch-Partenkirchnu, sprva ni bil pretirano presenečen nad tem podatkom. »Nedvomno je statistika dober kazalec. A nanjo se kot tekmovalec ali športni delavec ne moreš preveč ozirati. Pomembna je trenutna forma na točno določenem mestu. In to je edino, kar nas v tem trenutku zanima,« je sklenil Massi.

Miru okrog ubranitve velikega kristalnega globusa nima niti Anna Fenninger. Avstrijci v dneh po svetovnem prvenstvu delajo številne primerjave z njo in Tino Maze, večina njih pa kaže, da bo veliki kristalni globus osvojila avstrijska smučarka. »V moji moči je le toliko, da dam na vsaki tekmi vse od sebe. Upam, da bo forma zdržala do konca sezone,« kratko in diplomatsko odgovarja Anna Fenninger.