Podjetje Vod (direktor je prav Klofutar) je edini ustanovitelj Centra mladih. Klofutarjev delež v Vodu je petinski, enako kot deleža Primoža Rakovca in Matjaža Minattija. Vendar pa ima isto podjetje še dve petini lastnih delnic. Na čelu Centra mladih je Primož Rakovec, Matjaž Minatti pa je predsednik uprave Agencije Mservis, kjer je Rakovec nadzornik.

Ustvarjanje županov

Mladi za Kranj so bili leta 2006 z Damijanom Pernetom presenetljivi zmagovalci volitev, leta 2014 pa so nekateri vidni posamezniki te bivše liste znova pomagali k zmagi nad Mohorjem Bogatajem s stranko Več za Kranj in kandidatom Boštjanom Trilarjem. Eden najbolj vidnih predstavnikov stranke in kandidature je bil Jakob Klofutar, ki je po zmagi postal poklicni podžupan, zadolžen za gospodarsko področje. Župan in njegova stranka pa sta zaslužna, da je mestni svet sprejel tudi edini kodeks ravnanja funkcionarjev v mestnih občinah v Sloveniji. Slednji naj bi bil zaveza za transparentno in odgovorno delo lokalnih politikov. Za to si je na volitvah in zdaj v koaliciji prizadevala tudi SMC, vodja njihove svetniške skupine v mestnem svetu Andrej Šušteršič pa ob tem trdi: »Mi smo bili in smo za ničelno toleranco ravnanja funkcionarjev. Ne morem soditi o podžupanu iz županove stranke, vsekakor pa pričakujemo točna pojasnila in odgovorno ravnanje,« je dejal Šušteršič in pomenljivo dodal, da so že opozorili, da ne pristanejo na nobene morebitne poravnave stroškov kampanje prek poslov z občino.

Jakob Klofutar nam je včeraj potrdil svoje lastništvo v Vodu in obenem izrazil mnenje, da to ni v nasprotju s kodeksom in funkcijo, ki jo opravlja: »Lastnišvo v Vodu je bilo KPK prijavljeno že, ko sem bil prvič član sveta MO Kranj. Delež se ni spremenil do zdaj, KPK pa je prejel tudi seznam subjektov, ki so omejeni pri poslovanju z MOK, in med njimi je tudi Vod.«

Neverjetna pozabljivost

Odgovor podžupana stranke, ki prisega na etiko, transparentnost in kredibilnost lokalnih politikov, pa je imel veliko pomanjkljivost, ki pa celotno zgodbo postavi v povsem drugačen kontekst. Na naše vprašanje, ali je KPK prijavil kot subjekt, ki z občino ne morejo poslovati, tudi Agencijo Mservis, katere lastnik je, nam je odgovoril: »To pa sem pozabil. Šele zdaj, ko je to postalo problem, sem reagiral.« Ker Vod ni nikdar posloval z MO Kranj, je torej njegova prijava s strani podžupana dejansko samo kozmetične narave, pozabljivost pri agenciji, ki sicer sodi med največje posrednike študentskega in dijaškega dela v Sloveniji, pa naravnost neverjetna.

Župan Boštjan Trilar je o svojem tesnem sodelavcu med kampanjo in po njej včeraj povedal osupljivo novico: »Pogovorila sva se in poenotila, da naj delež v tem podjetju proda. Šlo je za napako, ampak bolj administrativno. Konec koncev nosijo napotnice študentje in jaz jih podpišem – gre pa za agencijo, prek katere delajo. Zame bo prodaja deleža edina sankcija za podžupana,« je dejal kranjski župan. Toda javno dostopni podatki kažejo, da račune občini izstavlja Agencija Mservis v lasti podžupana. Zadnjega (za nekaj več kot 500 evrov) sredi februarja in račun je bil plačan. Ni odveč dodati, da je v podjetju iste agencije v Beogradu zaposlen Aleš Sladojević, eden od sodelujočih pri kandidaturi Boštjana Trilarja, in direktor mestne uprave pri Damijanu Pernetu. Znan je tudi po tem, da je javno večkrat opozoril na početje župana Mohorja Bogataja in ga tudi ovadil.

Nesporno dejstvo je, da podžupan pomembnega podatka ni dostavil KPK. Župan Trilar je včeraj še zatrdil, da ni bil seznanjen z lastništvom Klofutarja v Mservisu. Zdaj je torej na potezi koalicija in nasproti si stojita podžupanov slab spomin in županova hitra pozaba kodeksa ter na drugi strani zaslužek 1,5 milijona evrov. Morda pa bo preroški zdaj mestni svetnik Branko Grims (SDS), ki je ob sprejemanju kodeksa napovedal, da bo veljal le za opozicijo in njeno »kaznovanje«, za vladajočo koalicijo pa ne. In ne pozabimo: Boštjan Trilar je neštetokrat najavil drugačno oblast od prejšnje.