V Združenih državah Amerike navadno govorijo o izpadu energije v istem hipu, ko omenjajo razne naravne prigode – denimo pustošenje orkanov ali pa snežne nevihte. V Evropi pa so tokrat znanstveniki zaskrbljeni nad naravnim pojavom, ki se bo odvil zunaj Zemljine atmosfere.

20. marca si Evropejci lahko obetamo redek prizor sončevega mrka, ki naj bi se dotaknil skoraj vseh prebivalcev. Organizacija European Network Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E) se namreč boji, da bo nenadno pomanjkanje sončne svetlobe na celotnem kontinentu povzročilo izpade električne energije. V poročilu z naslovom »Preizkus električnega omrežja brez primere« izpostavljajo, da približno trije odstotki evropske električne energije prihajajo ravno s pomočjo sončnih panelov. Učinek izpada energije primerjajo s tem, kot da bi naenkrat ugasnili 80 srednje velikih solarnih elektrarn.

Glede na to, da je evropska električna mreža ena največjih med seboj povezanih sistemov na svetu, ni pretirane skrbi, da bi prišlo do hujših posledic. Namreč, energijo bi lahko prerazporedili na območja, ki bi morebiti utrpela izpad energije. Najverjetneje pa je, da bo 20. marec minil kot čisto običajen dan, piše Washington Post.