Večina Slovencev se zaveda, da kajenje lahko povzroča raka na pljučih. Veliko manj pa se jih zaveda vzročne povezave med okužbo s humanim papiloma virusom (HPV) in rakom na materničnem vratu, čeprav je povezava med humanim papiloma virusom in rakom na materničnem vratu 400-krat večja kot med kajenjem in rakom pljuč, opozarjajo študentje medicine.

Ker pa se študentje medicine zavedajo tudi tega, da v Sloveniji vsako leto zboli za rakom materničnega vratu okoli 130 žensk, od katerih jih četrtina tudi umre, so v sklopu projekta Virus, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije, ob letošnjem dnevu boja proti raku na materničnem vratu vzeli stvari v svoje roke. Temeljna dejavnost projekta Virus je namreč posredovanje znanja in motivacija za varno in zdravo spolnost ter preventiva pred širjenjem spolno prenosljivih okužb, s poudarkom na problematiki HIV in aidsa. V ta namen prostovoljci društva vsako leto pripravijo tudi okoli 80 delavnic varne in zdrave spolnosti za osnovnošolce in srednješolce. Na njih vedno znova ugotavljajo, da mlade spolnost zelo zanima, odgovorov pa jim manjka. Na delavnicah najpogosteje sprašujejo o varni zaščiti pa tudi o spolno prenosljivih boleznih, je povedala študentka drugega letnika medicine Veronika Krašek.

Danes v podhodu Maxi

Z informativnimi brošurami o nevarni okužbi s HPV in raku na materničnem vratu so na začetku tedna založili svoje stojnice na medicinski fakulteti in v kliničnem centru, danes pa jih bodo postavili še v podhod Maxi in jutri v Citypark v Ljubljani. Svoje poslanstvo bodo danes opravljali med 10. in 14., jutri pa med 12. in 16. uro. Iza Predanič Drobne je razložila, da bodo imeli mimoidoči tudi možnost napisati in poslati razglednico z dejstvi o HPV tudi svojim prijateljem. Dodala je, da so se ljubljanski študenti letos povezali tudi z mariborskimi študenti medicine, ki so člani projekta Ljubezen in spolnost in organizirajo podobno akcijo tudi v Mariboru.

Da bodoči medicinci v spopadu s papiloma virusi mislijo zares in da znajo svoje prepričanje in znanje prenašati tudi drugim, pa dokazuje tudi kratka hudomušna lekcija o HPV, ki so jo pripravili za izobraževanje javnosti in si z njo prislužili prvo nagrado tekmovanja »vaccination communication challenge«. Ogledati si jo je mogoče na spletni strani njihovega društva.

Lekcija o HPV

V lekciji brkati Jože najprej razloži, da družino papiloma virusov pravzaprav sestavlja več kot 150 različnih sevov in da se okužba prenaša s spolnimi stiki. Manj znano je, da se z virusom vsaj enkrat v življenju okuži več kot 80 odstotkov moških in žensk, a pri 90 odstotkih teh na srečo okužba izzveni v dveh letih. Pri preostalih se virus v telesu potuhne in začne počasi delati škodo v sluzničnih in kožnih celicah, razloži Jože.

Škoda ni majhna, saj je rak na materničnem vratu drugi najpogostejši rak pri ženskah, takoj za rakom na dojki in je posledica okužbe z virusom HPV 16 ali 18. Ta visokorizični genotip je glavni krivec tudi za večino rakov anusa, penisa, vulve in vagine. Neprijetnosti povzroča tudi nizkorizični genotip, ki povzroča trdovratne genitalne bradavice.

Za boljše zdravljenje je, kot pri večini bolezni pomembna preventiva, torej odgovorno spolno vedenje ter cepljenje proti HPV, saj tudi pravilna uporaba kondoma ne prepreči stoodstotno okužbe s humanimi papiloma virusi. Deklicam je pri nas na voljo brezplačno cepljenje v šestem razredu osnovne šole; cepljenje se priporoča tudi fantom. Za ženske so zelo pomembni tudi redni ginekološki pregledi ter odvzemi brisov materničnega vratu v okviru nacionalnega programa Zora.av