To pa pomeni, da ima 13-članska ekipa urgence na voljo res sodobne aparature, odločata pa tudi strokovnost in prizadevnost zaposlenih, ki so tako rekoč čez noč izvedli preselitev iz zidane bolnišnice pod šotor in v zabojnike. Ko smo za mnenje o mobilni urgenci povprašali nekaj pacientov, smo dobili prav tako pozitivne odzive: vojaška bolnica prav nikogar ne moti, konec koncev jim pred nosom gradijo sodoben urgentni center.

Rahla zamuda in dodatna dela

»Računamo, da bodo roki veljali, trenutno je pri gradnji manjša zamuda. To pa pomeni, da bomo 1. novembra letos imeli na voljo novo urgenco, ki bo pomenila za nas bistveno boljše pogoje za delo, ki si jih zaslužijo tako bolniki kot zaposleni.

Tudi logistika preselitve in delovanja v za nas začasni bolnici je bila uspešna,« je dejal direktor jeseniške bolnišnice Janez Poklukar. Dodatnih stroškov je za okoli 36.000 evrov, dokončanje nove urgence pa pomeni tudi uspešno črpanje evropskih sredstev. Jeseniška bolnišnica dobro sodeluje s Slovensko vojsko in zato je prva in edina vojaška bolnica v civilni uporabi tudi plod sodelovanja civilnega in vojaškega zdravstva, kar pa vsem samo koristi.

Začasna bolnišnica se razprostira na 350 kvadratnih metrih, čakalnica pod šotorom je večja kot na starem oddelku, tudi sestre in zdravniki pa so pri svojem odgovornem delu znali premostiti vsakdanje in logične zaplete ob delovanju »v izrednih razmerah«, ki pa so že v nekaj dneh postale običajne.