Nekdaj razkošna meščanska vila Urška je bila zadnjih sedem let obsojena na počasno propadanje, medtem ko je njena lastnica Mestna občina Ljubljana neuspešno iskala rešitev zanjo. Potem ko je njene prostore leta 2008 zapustila zadnja najemnica Mohorjeva družba, se je sicer zvrstila vrsta idej, kaj umestiti v to dvonadstropno vilo, vendar nobena ni dočakala realizacije – vse do predlani, ko so si na ljubljanski občini zamislili, da bi na tej lokaciji združili upravo in štiri enote mestnega zavoda za oskrbo na domu. Že pred enim letom so pridobili gradbeno dovoljenje za obnovo, pri kateri so morali zaradi spomeniške zaščite tesno sodelovati z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, včeraj pa so prenovljene prostore tudi uradno odprli.

Skupna lokacija prinaša več možnosti

Naslov Poljanska cesta 97 se je, mimogrede, dolgo omenjal kot možna lokacija za zavetišče za brezdomce, še bolj resno pa za materinski dom, vendar je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve nato nenadoma izbralo hišo na Jarški cesti, ki so jo morali porušiti in še zdaj gradijo novo. Nadalje je bila dana pobuda, da se stavbo, ki obsega 470 kvadratnih metrov prostorov in 350 kvadratnih metrov dvorišča, nameni za potrebe biotehniškega izobraževalnega centra, vendar se s pristojnim ministrstvom znova niso uspeli dogovoriti. Stavbo so poskusili tudi prodati, a ni bilo resnega zanimanja, tako da občini ni preostalo drugega, kot da propadanje ustavi tako, da vilo obnovi in prostore nameni enemu od svojih zavodov.

Zavod za oskrbo na domu, ki ga je občina ustanovila leta 2002, je bil doslej na petih različnih lokacijah po mestu, tako da zaposleni najbolj pričakujejo, da jim bodo novi prostori omogočili lažjo organizacijo in racionalizacijo časa, materiala in sredstev. Obenem pa jim bo, kot je ob odprtju povedala direktorica Liljana Batič, nova skupna lokacija zaradi večnamenskih prostorov v pritličju omogočila dodatne dejavnosti tako za več kot 100 oskrbovalk, ki so sicer nenehno na terenu, kot za več kot 800 njihovih uporabnikov in njihove svojce – od prenašanja dobrih praks, prijetnega druženja, filmskih večerov do skupin za samopomoč in različnih izobraževanj.

Veliko nepoznavanja in nezaupanja

Ta javni zavod od leta 2013 znova izvaja tudi socialni servis (frizerstvo, pedikura in podobno), njihova primarna dejavnost pa ostaja oskrba na domu in, kot je povedala Batičeva, so lani opravili kar 138.000 ur po celotnem območju Mestne občine Ljubljana, letos pa pričakujejo, da bo ta številka še višja. Potreba po njihovih storitvah zaradi staranja prebivalstva strmo narašča, a hkrati opažajo, da veliko občanov in občank še vedno ne pozna njihovih storitev ali pa se bojijo zaprositi za pomoč. Po besedah Batičeve je namreč na področju socialnega varstva v zadnjih letih ogromno dela na črno in raznoraznih zlorab, medtem ko je prednost javnega servisa prav varnost. Poleg nižje cene, seveda, saj uporabnik oziroma svojci krijejo le del storitve. Preostalih 80 odstotkov primakne občina in končni znesek za plačnike je tako med najnižjimi v državi.