Dodala je, da so na območju Cape Otoway skupno našli 686 koal, ki so bile v zelo slabem zdravstvenem stanju. Po posvetu s strokovnjaki za koale in skrbniki živali so jih humano uspavali veterinarji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preselitev bi pomenila še večje trpljenje

Kot je še povedala Nevillova, so izkušnje pokazale, da bi morebitna preselitev koal samo še povečala njihovo trpljenje, za prihodnost pa bo potrebna ustrezna strategija, s katero bi zmanjšali število koal na omenjenem območju, saj se njihovo število zelo hitro povečuje.

Populacija koal na območju Cape Otowaya se je povečala, ko so v 80. letih minulega stoletja s Francoskega otoka semkaj preselili koale.

Kljub temu, da na območju Cape Otoway število koal narašča, pa njihovo število drugod upada.

V divjini manj kot 100.000 koal

Po navedbah Avstralske fundacije za koale naj bi v divjini živelo manj kot 100.000 koal. Izvršna direktorica fundacije Deborah Tabart je sicer evtanazijo koal v Cape Otowayju označila za šokantno.

Koala je rastlinojedi drevesni vrečar, ki izvira iz Avstralije. Je le mlade vršičke evkaliptovih dreves, ki vsebujejo mamilo in zato koale spijo tudi do 19 ur na dan, nameščene med vejami dreves, na katerih se hranijo. Zaradi majhne hranljivosti teh listov mora življenjski prostor odrasle živali obsegati vsaj hektar. Odrasla koala, težka devet kilogramov, mora pojesti vsaj kilogram listov evkalipta na dan, navaja spletna enciklopedija Wikipedia.

Živijo od 10 do 14 let

Življenjska doba koal je od 10 do 14 let. Če imajo samice dovolj hrane, lahko skotijo enega mladiča na leto.

Pred prvim priseljevanjem Evropejcev v Avstralijo jih je bilo več kot deset milijonov, potem pa se je njihovo število naglo zmanjšalo, saj so jih pobijali tudi zaradi krzna.