V zrelih športnih letih je Marina Tomič stalna članica slovenskih atletskih odprav na največja tekmovanja. Evropsko dvoransko prvenstvo, ki bo od petka do nedelje v Pragi, bo nova priložnost za 31-letno sprinterko, da se izkaže v mednarodnem merilu. V tej sezoni je atletinja Kladivarja iz Celja zlahka dosegla dvoransko normo v sprintu na 60 metrov z ovirami (8,25) ter s časom 8,14 napovedala, da gre na Češko po lepo popotnico pred vrhuncem letošnje atletske sezone, avgustovskim svetovnim prvenstvom v Pekingu.

»Madonca, naj malce razmislim. Nabralo se jih je že kar precej,« je včeraj začela pogovor Marina Tomič, ko smo jo vprašali, ali se spominja vseh svojih dvoranskih nastopov na velikih tekmovanjih. Ni potrebovala veliko časa. Dvoransko pot si je začela utirati že leta 2003 na svetovnem prvenstvu v Birminghamu, od leta 2011 v Parizu pa je stalna članica slovenske reprezentance, kar pomeni, da je v naslednjih letih tekmovala še v Carigradu, Göteborgu in Sopotu.

»Dvoranske sezone sem se lotila zelo resno. Dobro sem trenirala, lahko tudi rečem, da sem naredila fenomenalno bazo. Kar zadeva fizične priprave, sem stopila stopničko višje,« je resne načrte v dvoranski sezoni opisovala sprinterka. Sredi zadnjega lanskega meseca pa so se stvari zapletle: »Imela sem hudo vnetje pod pokostnico, s katerim se ukvarjam od 15. decembra. Posledično sem imela veliko prilagojenega treninga, predvsem na ovirah in samem sprintu. Druge vaje sem delala po programu in lahko rečem, da sem ostala na dobri ravni.«

Da bi imela Marina Tomič v dvoranski sezoni mir za pripravo na vrhunec sezone, se je odločila, da bo čim prej izpolnila normo za nastop v Pragi. »Tekmovati sem začela 10. januarja v Ljubljani, takoj po prvem zdravljenju noge. S časom 8,21 sem izpolnila osnovni cilj. A vnetje se je ponovilo. Na začetku februarja sem tekmovala na dveh tekmah v Franciji, v Eaubonnu pa sem dosegla najboljši čas sezone. Po teh tekmah sem morala znova za kratek čas v 'bokse',« sezonske tekmovalne vzpone in zdravstvene padce opisuje najboljša slovenska sprinterka na ovirah. »S tekmovanji pridobiš gotovost in stabilnost. Ne bi se branila kakšne tekme več, s katero bi bila verjetnost, da bom na največji tekmi tekmovala brez napake, večja. Zavedam se, da me bo v Pragi vsaka napaka drago stala. V ponedeljek sem trenirala na ovirah, občutek pa je bil dober. Glede na seznam prijav imam 18. čas sezone med 27 tekmovalkami. Moj cilj bo napredovanje v polfinale. Če ne bi bil takšen in vanj ne bi verjela, bi ostala doma. Za polfinale bo po mojem mnenju treba teči 8,10. Tega sem zagotovo zmožna. Je pa res, da bi morala tek izvesti brez večjih napak,« je samozavestna Marina Tomič.

Njen osebni rekord na 60 metrov z ovirami znaša pet stotink nad osmimi sekundami, dosegla pa ga je lani. »Glede na dvoransko sezono bi se slišalo bahavo, če bi napovedala takšen rezultat. Poleg tega sem nazadnje tekmovala 10. februarja. Zavedam se, da če bom v petkovih kvalifikacijah tekmovala dobro ter napredovala v polfinale, mi bo veliko lažje. Želim si namreč sezono končati s solidnim rezultatom, s katerim se bom lažje pripravljala na poletno sezono,« je o ciljih na Češkem spregovorila svetlolasa atletinja.