Večja zvezdnika od nogometašev, ki bodo stopili na igrišče, sta še vedno oba športna direktorja Zlatko Zahović in Mile Ačimović. Glede na to, kaj sta dosegla v svojih karierah, imata karizmo, a tudi v vlogah športnih direktorjev je med njima takšna razlika, kot je bila v njunem statusu v zlati generaciji slovenske reprezentance na prelomu tisočletja. Tako kot je bil Ačimović v reprezentanci rezerva Zahoviću, je tudi razlika v osvojenih lovorikah. Odkar se je Zahović poleti 2007 vrnil v rodni Maribor, si je klub povrnil kredibilnost, postal magnet za igralce iz vse Slovenije in serijski zbiralec domačih lovorik, ki jih nadgrajuje z dosežki v Evropi s tremi nastopi v skupinskem delu lige Evropa in lani vrhuncem z ligo prvakov. Nova Olimpija, ki je nastala leta 2005 in začela v peti ligi, je še brez lovorike. Mile Ačimović ima sicer v Olimpiji krajšo kariero od Zahovića v vlogi športnega direktorja: od januarja 2011 do septembra 2012 in od poletja 2014 naprej. Maribor vodijo profesionalizem na vseh ravneh, strast, veliko bojevniško vijolično srce in dobro organizirana služba oglednikov, zato Olimpiji celo izpred nosa pobere največje talente, ki igrajo v ljubljanskih klubih. Olimpija nikakor ne najde prave sinergije z lokalnim okoljem, njeno preživetje je odvisno od enega človeka (Izet Rastoder), ki je plačnik pogona.

A drevi ima Ačimović v rokah dobre karte, ko bo šlo za primerjavo, kdo ima bolj nadarjen mladi rod. Mladost v Mariboru predstavljajo Luka Zahović, Petar Stojanović in Erik Janža, v Olimpiji pa Andraž Šporar, Miha Zajc, Nik Kapun in Luka Gajič. Jeseni na spektakularnem derbiju v Ljudskem vrtu (3:3) je Olimpija pustila boljši umetniški vtis, a obenem izpustila veliko priložnost za prestižno zmago. Že v uvodnem spomladanskem krogu so se mladi na daljavo izzivali med seboj. V ospredju sta golgeterja, ki sta prava bisera. Šporar, ki včasih deluje zaspano, a nato piči kot kobra, je dosegel dva gola proti Radomljam, pri čemer je pokazal raznovrstnost s strelom od daleč in predvidevanjem, da je bil v pravem trenutku na pravem mestu. Zahović je zabil izjemno lep gol, v katerega je vložil ves svoj talent, tehnično znanje in nogometno inteligenco, ko vidi dve potezi vnaprej, kar je podedoval po očetu. Zanimivo bo opazovati, kako bodo mladi napredovali spomladi. Mariborski upi so v prednosti zaradi organizacijskega ustroja kluba, notranje konkurence v ekipi in strokovne podkovanosti trenerske zasedbe.

V taktičnem trenerskem dvoboju Ante Šimundža – Darko Karapetrović je v prednosti mariborski strateg. Šimundža, ki je bil vrhunski napadalec, je moral na trenersko kaljenje v Prekmurje in Avstrijo, preden mu je Zahović v roke dal Maribor in mu vseskozi ščiti hrbet. Karapetrović je bil povprečen vezist, ki je v 19 letih zamenjal 16 klubov. Olimpija je zanj šele prva postaja v trenerski karieri. Kot glavni trener je bil predviden le kot začasna rešitev, a je postal dolgoročna, ker je očitno poceni.

V Ljudskem vrtu so le nadaljevali svojo zgodbo, zato pozimi ni bilo velikih pretresov, ampak so ekipo le nadgradili z novincem Janžo, s čimer so oslabili vodilne Domžale, in povratnikom Volašem, kraljem kazenskega prostora. Mariborčani so odigrali 12 težkih pripravljalnih tekem, da so so na najvišji ravni glede zbranosti, taktične kulture in igre od prve tekme naprej. Olimpija je pozimi ostala brez nosilcev igre Omladiča in Jovića, pet neznanih novincev pa še ni uigranih z ekipo.