Nad kulturnim dogajanjem na Vodnikovi domačiji v Zgornji Šiški bo od maja bdel nov programski upravitelj. Zdajšnjemu Hanna's – ateljeju sonoričnih umetosti, ki ga vodi sonorična umetnica Hanna Preuss in ki so ga na občini izbrali z javnim razpisom pred tremi leti, se letos izteče pogodba, na novi razpis za programskega upravitelja Vodnikove domačije pa se ni prijavil.

Javni razpis privabil pet kandidatov

Kot je pojasnila vodja občinskega oddelka za kulturo Mateja Demšič, se je na razpis za novega gospodarja domačije, ki so ga objavili konec januarja, prijavilo pet kandidatov, kar je nekoliko manj kot pred tremi leti, ko so na občini prejeli devet prijav. Za ustvarjanje v rojstni hiši slovenskega pesnika se tokrat zanimajo v Kulturnem društvu B-51, zavodu za družbeno angažirano umetnost in teorijo Mina, zavodu za organizacijo in izvedbo kulturnih projektov in prireditev Senzorium, inštitutu za neprofitno komunikacijo Divja misel ter KUD Mreža. »Predvidevamo, da bo komisija odločitev sprejela do sredine marca,« je ob tem še napovedala Demšičeva.

Ključni nalogi izbranega programskega upravitelja bosta, kot je razvidno iz razpisa, predstavitev in popularizacija dediščine Valentina Vodnika ter predstavitev knjige in slovenskega jezika v kontekstu projekta Ljubljana – mesto literature.

Sonorična umetnost zapušča Šiško

Za kulturno dogajanje za zidovi Vodnikove domačije bo tako prihodnjih pet let odgovoren novi upravitelj, saj med prispelimi prijavami ni dosedanjega programskega upravitelja domačije, ateljeja Hanna's, čeprav so o morebitni prijavi konec januarja še razmišljali. Pojasnili so, da se za vnovično sodelovanje na razpisu niso odločili, ker ga razumejo kot namerno ukinitev Centra sonoričnih umetnosti. »Razpis, ob katerem ni bila izkoriščena zakonska možnost podaljšanja upravljanja, lahko jemljemo le kot povračilo za sodni proces, v katerem smo dali v zakonsko presojo nezakonitosti ob razpisu za financiranje javnih kulturnih programov 2013–2015 v Mestni občini Ljubljana,« so sporočili iz ateljeja.