V podjetju Nivo Eko zavračajo Šuštarjeve očitke

V podjetju Nivo Eko, ki je bilo izbrano za izvajalca del, zatrjujejo, da niso kopali onesnažene zemlje, temveč da so čistili naplavine, ki so ponekod tudi v dva ali tri metra debelih plasteh. Pravijo, da imajo vsa potrebna dovoljenja in da delo opravljajo v skladu s predpisi in okoljevarstvenim dovoljenjem.

Poročali smo že, da je Šuštar sredi prejšnjega tedna na policiji prijavil sum kaznivega dejanja. Po njegovih besedah so delavci podjetja Nivo Eko ob sotočju Voglajne in Hudinje z bagri izkopavali onesnaženo zemljo in jo nato s tovornjaki vozili na druga gradbišča. Ko jih je zasledoval s svojim avtom, naj bi videl, da so s sporno zemljo polnili depresijo ob protipoplavnem zidu blizu celjskega zgodovinskega arhiva.

Ko je novica zakrožila po Celju, so bili ljudje zgroženi. Gradbišče, kjer naj bi Šuštar videl delavce kopati onesnaženo zemljo, je namreč zelo blizu območja stare cinkarne in je zaradi bremen nekdanje industrije močno onesnaženo s kadmijem, svincem in drugimi težkimi kovinami. Glede na to, da na območju stare cinkarne šentjursko podjetje Stonex pod strogim nadzorom sanira zemljino, se je marsikomu zdelo nepojmljivo, da bi se v podjetju Nivo Eko požvižgali na zakonodajo in delali po domače. Pa so res?

Na Policijski upravi Celje so nam povedali, da okoliščine še preverjajo, iz Mestne občine Celje pa so nam sporočili, da so že ob začetku del izvajalca seznanili s problematiko zemljine na spornem območju. »Takoj, ko smo bili opozorjeni na domnevno dogajanje, smo od izvajalca zahtevali pojasnilo. Zagotovil je, da ne koplje sporne zemljine, temveč da zgolj čisti strugo,« pravi tiskovna predstavnica občine Alja Tihle Hren.

Občina in ministrstvo ukrepala

Občina je na ministrstvo za okolje in prostor poslala dopis, v katerem je zahtevala pojasnilo o tem, kaj se v resnici dogaja na terenu. Tudi na ministrstvu, ki je investitor izvedbe protipoplavnih ukrepov, so želeli takoj razčistiti, ali so navedbe v Šuštarjevi ovadbi resnične. »Na območju gradbišča ob Hudinji je nadzorni inženir izvajalcu naložil ustavitev del. Opravile se bodo preveritve dokumentacije. Prepovedano je vsakršno premeščanje oziroma odvoz zemljine ali naplavine zunaj območja gradbišča,« pojasnjujejo na ministrstvu. Naročili so tudi analizo deponirane zemlje z območja Hudinje in Voglajne, verodostojnost analize pa bo preverila neodvisna ustanova. Ko bodo znani končni rezultati, bodo z njimi seznanili pristojne inšpekcijske službe in se odločili, kako naprej.