Še pred glasovanjem o noveli kot celoti so poslanci zavrnili dopolnilo NSi, po katerem bi iz novele umaknili določbo, ki po uveljavitvi novele predvideva prenehanje veljavnosti zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti.

V ZL so novelo vložili v zakonodajni postopek, da bi, kot so navedli, odpravili protiustavno in sistemsko diskriminacijo, ki jo omogoča trenutni pravni red.

Tako novela registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. S tem pa tudi za istospolne partnerske skupnosti prinaša enake pravne, ekonomske in socialne posledice, kot jih ima zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost dveh oseb različnega spola. Med njimi je tudi možnost posvojitve otrok, ki je bila med nasprotniki tako v parlamentarni razpravi kot v delu civilne družbe najbolj kritizirana.

Današnjo skoraj sedemurno razpravo v DZ je na shodu z naslovom Dan ljubezni pred državnim zborom popoldne spremljalo nekaj tisoč ljudi, ki so izrazili nasprotovanje noveli. Voditelji koalicije Za otroke gre!, ki so shod pripravili, so pri tem izpostavljali, da posvojitev ni pravica, pač pa ima otrok pravico do posvojitve v najboljše okolje.

Sovoditelj koalicije Aleš Primc je napovedal, da bo v primeru sprejema novela njihova prva naloga zbrati podpise za referendum.

Na drugi strani se je v istem času pred poslopjem DZ zbralo okoli 10 podpornikov novele. V razpravi v DZ pa so jo poleg predlagateljev, poslancev ZL, podprli poslanci SD, ZaAB in SMC. Proti pa so bili v SDS in NSi in nekateri poslanci DeSUS.

Med zagovorniki je bilo v razpravi slišati, da je za sprejem novele skrajni čas, saj je treba odpraviti diskriminacijo. Istospolni pari so v slovenski družbi realnost, s podelitvijo pravic njim pa nihče nič ne izgublja, so ocenjevali.

Nasprotniki pa so opozorili, da matere narave ni mogoče spremeniti z zakonom. Kot menijo, je mama mama, tudi če je otrok zaradi različnih okoliščin primoran živeti drugače. Ne strinjajo se z redefinicijo zakonske zveze, po kateri v besedilu ne bi bilo več besed mož in žena.

TEKOM DNEVA SMO SPREMLJALI:

Več tisoč ljudi je na shodu pod geslom Za otroke gre! izrazilo nasprotovanje predlogu novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Voditelji istoimenske koalicije so izpostavljali, da posvojitev ni pravica, pač pa ima otrok pravico do posvojitve v najboljše okolje. V primeru sprejema novele napovedujejo zbiranje podpisov za referendum.

Na shod so v znak nasprotovanja noveli udeleženci prinesli transparente z napisi Za zdravo pamet, To so naši vnuki in vnukinje, Sem mati, ne starš 2, Ta zakon ruši družino, Na poroki želim biti ženin, ne oseba B, Je suis otrok in podobnimi.

Zbrane so med drugim nagovorili sovoditelja koalicije Za otroke gre Metka Zevnik in Aleš Primc ter predsednik društva Družinska pobuda Tomaž Merše. Zevnikova je med drugim izrazila ogorčenje nad poslanci, ki nameravajo podpreti novelo.

Ob tem je poudarila, da posvojitev ni pravica odraslih, pač pa ima otrok pravico, da je posvojen v zanj najboljše okolje.

Glasovanje nocoj

O predlogu novele, ki jo je po skrajšanem postopku v DZ vložila ZL, bodo poslanci po današnji predvidoma skoraj sedemurni razpravi glasovali nocoj. Prvopodpisani pod predlogom novele Matej T. Vatovec (ZL) je pojasnil, da s predlogom zagotavljajo enakost vseh pred zakonom. Zdaj namreč po njegovih besedah vsako razlikovanje med istospolnimi in heterospolnimi skupnostni temelji na spolni usmerjenosti, čeprav je bistvena značilnost obeh zvez tesna povezanost para, ki si stoji ob strani. Že to, da imamo za ti dve skupini različna zakona, kaže na neenakopravno obravnavo, meni Vatovec. Predlog novele, ki zakonsko zvezo določa kot življenjsko skupnost dveh oseb, ne glede na spol, tako po njegovih besedah na sistematičen način odpravlja diskriminatorno stanje v Sloveniji, med drugim je usklajen tudi z LGBT skupnostjo. "S tem bomo storili korak naprej k zares strpni in vključujoči družbi. S tem korakom danes Slovenija vstopa v 21. stoletje," je dejal.

V SMC stremijo k čim večji enotnosti

V SMC se bodo po napovedi vodje poslanske skupine Simone Kustec Lipicer o podpori predlogu novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih odločili tik pred glasovanjem. Kustec Lipicerjeva je sicer na seji DZ napovedala podporo noveli, ob robu seje pa dodala, da zanesljivih informacij o stališču vseh poslanskih kolegov še nima.

Kustec Lipicerjeva je namreč v izjavi za medije ob robu seje DZ poudarila, da v SMC sicer stremijo k temu, da bi bilo njihovo glasovanje čim bolj enotno, vendar pa sledijo ustavnemu načelu, da glasujejo po svoji vesti. Na vprašanje, ali gre pri poslancih, ki bi glasovali proti, za manjšino, pa je odvrnila, da to težko komentira, ker s strani poslanskih kolegov še nima zanesljivih informacij.

Vodja poslanske skupine SMC referenduma o noveli sicer ne pričakuje, glede na to, da se z njim po njenih besedah "urejajo temeljne vsebine človekovih pravic".

Poleg SMC so glede podpore noveli neenotni tudi v DeSUS, v SDS in NSi pa ji nasprotujejo.

Kot je napovedal Matjaž Nemec (SD), bodo poslanci SD novelo soglasno podprli, saj se bodo z njo izenačile pravice istospolnih s heterospolnimi pari. "Prav je tako in bil je že čas. Predolgo že traja ta gonja proti drugačnosti," je dejal Nemec. Istospolna usmerjenost je po njegovih besedah realnost v naši družbi. Zato ne pristaja na nasprotovanje nekaterih njihovim pravicam, ki daje sporočilo, da so istospolno usmerjeni drugorazredni državljani. Ob tem se Nemec sprašuje, kdo lahko komu narekuje, koga imeti rad. "Slovenija naj postane država, ki spoštuje enakopravnost, različnost in človekove pravice. Danes naj bo ta dan," je dejal.

Podporo napoveduje tudi ZaAB, nasprotujejo pa v SDS in NSi

Podporo zakonu so napovedali tudi v ZaAB. Po mnenju vodje njihove poslanske skupine Janija Möderndorferja je skrajni čas, da uredimo pravice istospolnih, to je namreč storilo tudi že več držav. Kot je dejal, se je vsaka pravica v zgodovini pridobivala z muko, bolečino, pogosto tudi s krvjo, danes pa z mnogo razprave. Kot pravi, ne more biti proti temu, da se imajo ljudje radi in želijo imeti svojo skupnost, še posebej, če to nanj nič ne vpliva. "Še vedno bom imel zakon, moja žena bo še vedno moja žena," je dejal.

V opozicijskih SDS in NSi pa so napovedali, da predloga novele ne bodo podprli. Kot je dejala Jelka Godec (SDS), odprava neskladnosti z ustavo, ki jo je v primeru zakona o registraciji istospolne skupnosti ugotovilo ustavno sodišče, ne more biti razlog za redefinicijo zakonske zveze. Ta je po njenem mnenju tudi edini namen predlagane novele. Ob tem pa Godčeva poudarja, da tudi Splošna deklaracija človekovih pravic nalaga dolžnost zaščite družine. S pravico istospolnih do posvojitev otrok pa bi po njenih besedah država omogočala odraščanje otrok brez očeta in matere. "Ne trdimo, da dva moška ne moreta biti dobra očeta, a nihče izmed njiju ne more biti dobra mati," je poudarila.

Tudi v NSi menijo, da novela presega, kar je naložilo ustavno sodišče glede širitve pravic istospolnih, saj zakona o registraciji ni razveljavilo, v odločbi pa zapisalo, da je registrirana skupnost razmerje, ki je podobno in ne enako zakonski skupnosti, je dejala poslanka NSi Iva Dimic. Ob tem je izpostavila, da ustava varuje družino ter da so dobili številne pripombe državljanov na novelo. Ob tem je pozvala k strpnemu dialogu.

DeSUS ni enotnega stališča

V DeSUS enotnega stališča nimajo, zato se bodo poslanci odločali po svoji vesti. Kot je izpostavila poslanka Jana Jenko, so točka, kjer se ne morejo poenotiti, zunanje posvojitve otrok istospolnih partnerjev, saj jih skrbi vprašanje, ali je slovenska družba že dovolj pripravljena, da bi brez zadržkov sprejela liberalno ureditev vprašanj v različnih tipih partnerske skupnosti. Zato so bili nekateri bolj naklonjeni predlogu zakonodaje, ki ga je pripravilo ministrstvo.

Vlada sicer predlogu ne nasprotuje. Kot je danes pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, predlog zakona nikomur ničesar ne jemlje, ampak le širi pravice. Z novelo po njenih besedah sledijo ugotovitvam ustavnega sodišča, da pravne posledice skupnosti dveh ne temeljijo na spolni usmerjenosti. Kot je poudarila, pravica do otroka ne obstaja in tudi novela istospolnim parom ne daje pravice do posvojitve otrok, ampak zgolj možnost, da se ob trenutno 572 vlogah za posvojitev otroka postavijo v vrsto. Ob tem je spomnila še, da so že skoraj vse države EU uredile pravice istospolnih.