V korejski študiji je sodelovalo več kot 25.000 delavk in delavcev, katerih zdravstveno stanje so redno spremljali na delovnem mestu. Pri zaposlenih, ki so spili zmerno količino kave, to je tri do pet skodelic dnevno, je bilo glede na slikovne preiskave manj možnosti za zgodnje znake bolezni srca, so po poročanju britanskega BBC ugotovili raziskovalci.

Vidno nalaganje kalcija

V študiji so se osredotočili prav na slikovne preiskave, pri čemer so jih še posebej zanimale vsakršne bolezni koronarnih arterij, ki srce oskrbujejo s krvjo.

Pri koronarni srčni bolezni se koronarne arterije zaradi postopnega nalaganja maščobnih oblog v njihove stene zamašijo. Slikovne preiskave pa iščejo nalaganje kalcija v stene koronarnih arterij, kar je zgodnji pokazatelj morebitnega bolezenskega procesa.

Nihče izmed zaposlenih v korejski študiji ni imel dokončnih znakov srčne bolezni, a pri več kot desetini so na slikovnih preiskavah odkrili vidno nalaganje kalcija.

Za razjasnitev povezave med kavo in boleznimi srca potrebnih več študij

Raziskovalci so nato primerjali rezultate preiskav s podatki o dnevni količini popite kave, ki so jih podali zaposleni sami, pri tem pa so upoštevali tudi druge potencialne dejavnike tveganje za srčno bolezen, kot so kajenje, družinska anamneza in telesna dejavnost.

Pri tistih udeležencih raziskave, ki so spili nekaj skodelic kave dnevno, je bilo manj možnosti za nalaganje kalcija v njihovih koronarnih arterijah kot pri tistih, ki so spili več ali nič kave. Raziskovalci so sicer poudarili, da so za razjasnitev povezave med kavo in boleznimi srca potrebne nadaljnje študije.

Prispevek k dolgotrajni razpravi

Kot na spletni strani piše BBC, je, ko gre za vprašanje učinka kave na srce, kaj nekaj zmede. Nekatere študije so namreč uživanje kave povezale z dejavniki tveganja za srce, kot je na primer povišana raven holesterola ali krvnega tlaka, druge pa trdijo, da lahko kava srcu nudi nekaj zaščite.

Za zdaj ni prepričljivih dokazov ne za eno ne za drugo, zadnja raziskava iz Južne Koreje, ki so jo objavili v reviji Heart, pa je le še en prispevek k dolgotrajni debati.