Violet je zadnjih nekaj let trpela za demenco, njeno zdravje pa se je po zadnjih novoletnih praznikih precej poslabšalo. Januarja je Floyd izvedel, da mu odpovedujejo ledvice in da ne bo več dolgo živel. Otroci so ostareli zakonski par dali v hospic, kjer sta preživela zadnje dni. »Čeprav nista bila nič posebnega, sta bila celo življenje predana eden drugemu,« je še dodala njuna hčer. Imela sta tri otroke, štiri vnuke in deset pravnukov.

Podobna zgodba se je odvila tudi v Veliki Britaniji, kjer je umrl 90-letni Bernard Jordan, le tri tedne kasneje pa mu je sledila njegova žena Irene, s katero je bil poročen 50 let. Podobne zgodbe so žalostne, a hkrati tudi izredno čustvene. Najboljši primer para, ki je umrl le nekaj mesecev narazen sta še vedno June Carter Cash in Johnny Cash.

Sindrom zlomljenega srca

Znanost ta fenomen pojasnjuje kot sindrom zlomljenega srca, pojavi pa se, ko ena oseba izgubi nekoga, ki ji je bil izredno pri srcu. Smrt zakonca je eden izmed najbolj stresnih dogodkov v življenju osebe. Mnogi pa poleg mentalnega trpljenja in žalovanja pozabijo, da je stres vpliva tudi na telo v fizični obliki.

Stres lahko ob smrti partnerja vpliva na srce. Pri starejših parih, ki so skupaj preživeli več desetletji, je stres ob izgubi ljubljene osebe lahko še toliko bolj usoden. Morda zato po medijih skoraj ni zgodb, da bi skupaj umrla zakonca, ki sta še mlada. Mlajše telo je bolj odporno na stres in lažje preboli izgubo ljubljene osebe.