Podrtija, zanimiva zaradi lokacije

Morda bo imela več sreče s prodajo sosednjega objekta, v katerem je bila včasih pekarna in je prav tako v katastrofalnem stanju. Prvič zato, ker statično ni varen, drugič pa zato, ker vanj vdirajo brezdomci, tako da je poln smeti in človeških izločkov. Glede na to, da je po veljavnem zazidalnem načrtu predviden za rušenje in da stoji na odlični lokaciji ob mestni vpadnici, bi se lahko našel kdo, ki bi bil zanj pripravljen odšteti okoli sto tisočakov, kakršna je orientacijska vrednost nepremičnine. Pred prodajo bo namreč natančno vrednost določil pooblaščeni ocenjevalec.

Več let se zaman prodaja tudi 600 let star dvorec Lanovž v Čopovi ulici, v katerega so prav tako vlamljali brezdomci, zato ga je lani po požaru Rakuševega mlina občina znova zavarovala. Odkar so se pred več kot dvajsetimi leti iz njega izselili zadnji stanovalci, žalostno propada. Čeprav stoji na odlični lokaciji ob celjski obvoznici, se zanj nihče resno ne zanima, saj bi bila naložba za morebitnega investitorja zelo velik zalogaj. Tudi ta zgradba je namreč zaščitena kot kulturni spomenik lokalnega pomena, zato ga bo občina prodala samo tistemu, ki ga bo pripravljen celovito obnoviti v skladu z zahtevami spomeniškega varstva. Orientacijska vrednost znaša 250.000 evrov.

Za nekdanjo zgradbo CSD želijo okoli 800 tisočakov

Petdeset tisoč evrov več naj bi bili vredni prostori na Prešernovi ulici 27. Gre za drugo etažo objekta, v katerem je bila včasih komunalna direkcija. V načrtu prodaje je poleg Vile Sonja, ki stoji blizu celjske bolnišnice, tudi celotna zgradba na Gregorčičevi 6. V njej je imel pred leti, preden se je preselil na Hudinjo, svoje proste celjski center za socialno delo. Kupec bi moral za zgradbo odšteti okoli 800 tisočakov. Celjska občina pa letos ne bo samo prodajala, ampak tudi kupovala. Če bodo svetniki prižgali zeleno luč, bo 300.000 evrov namenila za nakup stavbnih in kmetijskih zemljišč. Potrebuje jih zaradi gradnje pločnikov, kolesarskih stez, rekonstrukcij obstoječih kategoriziranih cest in med drugim tudi zato, da uresniči že sprejete prostorske akte. V proračunu je predvidela tudi 100.000 evrov za nakup poslovnih prostorov, 150.000 evrov za nakupe stanovanjskih hiš in deset tisočakov za nakup gozdov.