Prostor je v prvem nadstropju in do njega pridem po stopnišču iz pritličja, kjer je vhod v stanovanje. Okna so obrnjena proti severu, terasa proti vzhodu, spalnici pa proti jugu. Odtoki in voda bodo narejeni na novo, najbolj ugodna stran je zahodna, ni pa nujno. Matjaž

Odgovor: V predlagani rešitvi kuhinja predstavlja vodilni element, ki poveže celoten prostor. Oblikovana je kot niz elementov, ki se raztezajo od vhoda s stopnišča do zunanje severne stene. Začne se z nizkimi krožnimi elementi, namenjenimi shranjevanju in postavitvi televizorja, nato sledi osrednji del za pripravo hrane, ki se zaključi s knjižnimi policami kot del dnevne sobe. Na pultu pri oknu se najde tudi primeren prostor za lončke s svežimi zelišči.

Ostane vam velik prostor za druženje, v katerega lahko namestite udobno sedežno garnituro s klubsko mizico. Predlagava, da na steni za sedežno garnituro obesite večjo sliko ali stensko grafiko. Jedilna miza s stoli zaseda veliko prostora le v času uporabe, zato je postavljena v kot med vrati spalnic in terase ter tako omogoča proste prehode.

Vhodno stopnišče je od bivalnega prostora delno ločeno s tanko stekleno steno. Rezultat je maksimalno izkoriščen prostor, v katerem problematične točke (spiralno stopnišče) postanejo njegov vodilni estetski element. Veliko užitkov ob kuhanju v vašem domu!

Gregor Vernik, mag. inž. arh. in Dean Marčetič, mag. inž. arh., 2AMV Arhitekti