Samsung Galaxy S6 in Galaxy S6 edge sta nova poizkusa ponovnega uveljavljanja znamke na trgu mobilnih telefonov. Po izjemnem uspehu modela Galaxy S3, s katerim so konkretno zapretili Applovemu iPhoneu in dosegli izjemne prodajne uspehe. Vendar je Smsung zaradi notranjih sporov in nekaterih strateških napak v zadnjih dveh letih beležil prej neuspehe kot obratno.

Uporabniki so jim predvsem zamerili, da za visoko ceno (za zadnji Galaxy S5 je bilo potrebno odšteti približno 600 evrov), ponujajo dokaj ceneno, plastično ohišje telefona. Med tem ko drugi tekmeci na trgu nudijo bistveno cenejše naprave, ki so izdelane iz premijskih materialov in posledično vzbujajo občutek, da imajo nekaj posebnega.

Galaxy S6 in Galaxy S6 edge se učita na preteklih napakah, saj sta odeta v elegantno stekleno ohišje, podobno kot ga srečamo pri Sonyjevih Xperiah. Tisti, ki so že uspeli na hitro pregledati novi napravi, ocenjujejo, da gre za ene najlepših Samsungovih mobilnikov do sedaj. Preveč jim ne gre oporekati, vseeno pa nova modela ohranjata tisti klasični Samsungov videz ohišja z zaobljenimi robovi. Poleg tega sta videti kot nekakšna križanca med Galaxy S4 in iPhoneom 6, kar ni pretirano izvirno. A vseeno, Galaxy 6 edge nudi noviteto – ukrivljen zaslon, ki je zaenkrat videti precej zanimivo.

Razveseljiva vest je prišla tudi iz HTC-jevih logov. Predstavili so namreč novo nasledstvo, model HTC One M9. Ponovno so se izkazali s kakovostno izdelanim kovinskim ohišjem (videti je sicer skoraj identično kot prejšnji model), nekaj osvežitve pa je bila naprava deležna tudi pod pokrovom (osem jedrni procesor, 3 GB rama, posodobljena kamera, boljši Wi-Fi itd.).

Microsoft stavi na novo Lumio 640, ki bo tekom leta doživela tudi nadgradnjo na nov operacijski sistem Windows 10. Opremljena je s pet palčnim zaslonom, štiri jedrnim procesorjem, spodobno kamero. Na voljo bo tudi XL različica, katere zaslon meri 5.7 palcev. Zgoraj omenjene specifikacije po ničemer ne izstopajo. Zato je glavna odlika nove Lumie prav cena – na voljo naj bi bila za 189 evrov.

Pozdravljamo tudi prenovo Sonyjeve tablice – predstavili so Xperio Z4 Tablet. Ta je že iz tako skromnih dimenzij postala še tanjša in lažja. Tehta namreč 396 gramov, ohišje pa je debelo pičlih 6.1 milimetra. Videti je, da razvijalci niso skoparili s prvovrstnimi komponentami. Če omenimo le osem jedrni Snapdragon 810 procesor, 2K ločljivost zaslona, 32 GB vgrajenega pomnilnika itd.

Glede na to, da je Sony opustil linijo prenosnikov Vaio, so se pri podjetju odločili, da izkušnjo prenosnika preselijo kar na svojo najboljšo tablico. Z dodatkom brezžične tipkovnice se namreč Z4 tablet hitro spremeni v ultra prenosnik. Operacijski sistem Android so celo priredili, da je videti bolj »PC«- jevsko, saj so uvedli gumb »Start«, v sistem pa je že v osnovi nameščen programski paket Microsoft Word, PowerPoint in Excel.

Letos ponovno ni zaostajal segment tehnologije za nošenje oz »wearables«. Prijetno je presenetil kitajski Huawei, ki mu je uspelo razviti eno najbolj elegantnih pametnih ur doslej. Njen 1.4 palčni zaslon odlikuje AMOLED tehnologija, prekriva ga pa leča iz safirja. Vendar tudi ta pametna ura služi zgolj kot podaljšek mobilnega telefona. Bo pa prišla prav športnikom, saj je opremljena s potrebnimi merilniki telesne aktivnosti.