Petter Northug je veliki junak nordijskega svetovnega prvenstva v Falunu. Tekaški maraton je sinoči dobil v svojem značilnem taktičnem slogu kolesarskega sprinterja in nosilca kolajn s sprinta in obeh štafet, čeprav je potekal v zelo zahtevnih razmerah v južnem zmletem snegu. Z dvema urama in 26 minutami to dokazuje tudi ena časovno najdaljših preizkušenj v moderni zgodovini. Kontroverzni zvezdnik je 49 kilometrov tekel v ozadju vodilne skupine, potem pa z dolgim finišem in zverinsko močjo kralja sprinta znova strl vse tekmece. Northug je tako presegel prvenstva v Liberecu 2009 in Oslu 2011, ko je osvojil po tri zlate kolajne, in je prvi posameznik v zgodovini s štirimi najžlahtnejšimi odličji. Ob švedski legendi Sixtenu Jernbergu ima edini štiri zlate kolajne z maratona na velikih tekmah. »Med tekmo sem se počutil zelo lahkotno, v cilju pa absolutno fantastično. To je bila zame najpomembnejša tekma prvenstva,« je pripomnil po pokru zmag.

Čeprav je devetindvajsetletni Norvežan trenutno v sedmih nebesih, bo že po koncu sezone sledila kruta streznitev. Zaradi greha iz preteklosti, natančneje maja lani, bo moral za 50 dni za zapahe. Northug je takrat pijan povzročil prometno nesrečo, nato pa s kraja nesreče pobegnil pred prihodom policije, ki mu je s pomočjo policijskih psov hitro prišla na sled. »Zdaj vidim, da je bila napačno podana izjava na policijski postaji velika napaka. Ko sem se po prepiti noči prebudil na postaji, sem bil v šoku in nisem mogel verjeti, kaj se je zgodilo,« je po izreku sodbe dejal Northug.

S smučarskim tekom se je začel ukvarjati že pri vsega treh letih. Tekmovalno naravo je pridobil, ko sta se pozneje z istim športom začela ukvarjati še njegova mlajša brata Thomas in Even, ki ju je želel za vsako ceno vedno premagati. Uspeha si je želel tako silno, da si je tekaške smuči nadel po sedem- ali osemkrat na dan in se odpravil trenirat. Pri desetih letih sta z bratom Thomasom dvignila tekmovalnost še na višjo raven. Vsak si je namreč nadel po eno boksarsko rokavico, ki sta ju imela doma, in se začela izmenično udarjati v glavo. Uspešnejši je bil takrat zgolj šestletni Thomas, ki je z desnim krošejem Pettra spravil na tla.

Zamer med bratoma kljub temu ni bilo, še danes pa so z Evenom tesno povezani. Thomas in Petter v odmorih med sezonami združita moči na nogometnih zelenicah, saj nastopata za moštvo Mosvik IL, ki tekmuje v peti norveški ligi. Slačilnico med drugimi delita še z enim tekačem na smučeh Jonom Kristianom Dahlom. Avgusta 2008 je Petter na eni od tekem dobil rdeči karton, potem ko je nasprotnika v želji po maščevanju močno brcnil v predel stegna, ko je ta ležal na tleh. Pri svojem hobiju se je dvakrat tudi poškodoval, kar tamkajšnji smučarski zvezi ni bilo všeč, a se Northug svojemu dresu s številko 99 ne želi odreči. Kot se ne želi odreči igranju pokra, ki mu je morda še bolj pri srcu kot nogomet, zato se zavzeto bojuje, da bi omenjeno igro s kartami na Norveškem legalizirali.

Tudi drugače norveškemu zvezdniku, ki ima z olimpijskih iger in svetovnih prvenstvih zdaj skupno že kar dvajset kolajn, takšnih in drugačnih domislic ne primanjkuje. Najraje si privošči večne rivale Švede. »Viagra je ponosni sponzor Marcusa Hellnerja. Za ljudi, ki so sposobni le vzburiti in priti do polovice,« je provociral decembra 2012, ko so v štafetni tekmi Norvežani premagali Švede. Po zmagi v dolini Fiemme je v kontaktni TV-oddaji, ko so se za stavo slačili do tangic in potem poskakali v hotelski bazen, domislic polni Northug tja potisnil tudi televizijsko novinarko. »Predstava za Švede in Švedinje,« je dejal. Sosede je razburil tudi pred časom, ko je bila zelo vroča tema njegova rekordno visoka sponzorska pogodba z Red Bullom: »Za 500.000 evrov, ki sem jih dobil, bom kupil Falun. Morda ga prodajo za 499.999.« Ko mu je februarja 2013 po osvojitvi naslova svetovnega prvaka v dolini Fiemme na 15 kilometrov drsalno (v cilj je pritekel tako izčrpan, da je s težavo zvozil zadnji smuk in padel v nezavest) cvetje na cvetlični prireditvi izročila švedska princesa Victoria, je bil spet v elementu: »Objela me je in si zaželela mojo telefonsko številko. Verjetno me bo pozneje povabila na večerjo, ko bom marca hodil okoli kraljeve palače.«