Norvežani so zasluženo svetovni prvaki, potem ko so bili po spodrsljajih Nemcev brez tekmeca za zlato. Bardal je imel po točkah drugi dosežek, Fannemel četrtega, Velta sedmega in Jacobsen kot najslabši člen petnajstega. Avstrijci so nekoliko presenetljivo prišli do srebra, a so bili zelo stabilni. Kraft je bil odličen, saj je bil po točkah najboljši posameznik tekme. Poppingerju, ki naj bi bil šibki člen, se je posrečil drugi skok in so lažje zadihali. Schlierenzauer je pokazal mojstrstvo in bil kot rutiner najboljši takrat, ko je bilo potrebno. Poljaki so presenečenje glede na to, kaj so pokazali v dozdajšnjem delu sezone, v katerem ni bilo kontinuitete, ampak le prebliski.

Nemcem se je hišica iz kart začela podirati že z napako Neumayerja v prvi predaji. Ker so imeli že po prvem skakalcu preveč zaostanka, so začeli skakati na silo in izsiljevati rezultat. Freundov skok v finalu do 143 metrov je bil izjemen, a če ne bi skušal narediti še telemarka, ne bi podrsal po snegu. Pri Sloveniji sta bila na ravni, da si konkurenčen za kolajno, le prvi skok Tepeša in zadnji Prevca. Prevc je v prvem skoku naredil napako na mizi, a vsi skakalci v njegovi skupini so imeli težave. V prvem delu leta so imeli že preveč vzgonskega vetra, ki jih je zaviral, v spodnjem delu pa so padali v luknjo. Prevc je v drugem skoku pokazal pravi obraz, kar je pomembno za nadaljevanje sezone v Skandinaviji in finale v Planici, ko ga čakajo hude bitke predvsem s Freundom za rumeno majico.

To je bilo svetovno prvenstvo presenečenj. Če bi bilo tekmovanje drugje, kjer bi bile vremenske razmere stabilnejše, bi bil vrstni red malo drugačen. Največja senzacija je Velta s kolajnami na vseh tekmah, potem ko Norvežani pred začetkom sploh niso bili v ožjem krogu favoritov. Freund je primer skakalca, kaj se zgodi, ko ti skakalnica leži glede na slog skakanja. Od lanske zmage v Falunu dobesedno leti.

Slovenija glede na pričakovanja Falun zapušča z nekaj grenkega priokusa. Vsi smo pričakovali več. A pri skokih je tako, da kdor dela, tudi greši, brez tveganja pa ni uspeha. Prevc je na srednji skakalnici tvegal z napadom, potem ko je bil po prvi seriji šesti, a se ni izšlo. Na veliki je pokazal svoje mojstrstvo in bi osvojil kolajno, če bi imel večjo zaletno hitrost na odskočni mizi. Dežman je upravičil nastop glede na to, da je bil debitant in uvrščen tam, kot je vso sezono. Prepričan sem, da bo postal vrhunski skakalec. Ker je zelo visok za skakalca, je to zanj minus, saj se vsaka napaka še bolj potencira. Ostali so nastopili pod pričakovanji in obtičali v sivem povprečju.

Aleš Selak je trener v SSK Mengeš, v katerem je vzgojil tudi svetovnega prvaka Roka Benkoviča.