»Zmaga na 50 kilometrov je največ, kar lahko dosežeš,« je Norvežan Petter Northug zelo čustveno s solzami v očeh ter brez njemu znanih izzivalnih gest ali besed pripomnil po kruti zahtevni preizkušnji smučarjev tekačev na svetovnem prvenstvu v Falunu. S četrto zlato kolajno je bil okronan za kralja jubilejnega 50. nordijskega svetovnega prvenstva. Srebra se je kot zmage veselil le za dober korak počasnejši 37-letni češki veteran Lukaš Bauer. Edini je opravil drugo dovoljeno menjavo smuči na 45 kilometru in zadel v polno, medtem ko si je bron pritekel švedski heroj Ubijalskega hriba Johan Olsson s kolekcijo kolajn vseh barv.

Med ženskami je bila na maratonu na 30 kilometrov za kraljico Faluna okronana Norvežanka Therese Johaug. Maraton je bil le pika na i premoči norveške tekaške falange, ki je z devetimi zlatimi kolajnami v dvanajstih preizkušnjah potrdila veliko premoč. Norvežani so se vseskozi izzivalno primerjali le s sosedi Švedi, preostalih srečnežev je bilo malo.

Mala drobna Duracel Therese, vzdevek je dobila po znanem reklamnem spotu za baterijske vložke, je tekmicam pobegnila že na šestem kilometru. Ušla je tudi izpred oči Marit Bjoergen, nesporno velike tekaške kraljice z doslej osvojenimi zgodovinskimi 14 zlatimi snežinkami (ima še šest srebrnih in tri bronaste), in domači junakinji Charlotte Kalla s štirimi kolajnami na prvenstvu. »Therese je bila neverjetna. Uspeh ji od srca privoščim. Tudi mene je preganjala skozi kariero, da sem postala boljša športnica,« ji je laskave besede namenila Marit Bjoergn.

Konec tedna sta bili na Rogli tekmi celinskega pokala. Z izjemo Višnarjeve so nastopile tudi udeleženke jubilejnega prvenstva. Lea Einfalt je v nedeljo s sedmim mestom pritekla najboljši dosežek na največji domači mednarodni tekmi z 240 udeleženci iz 12 držav. Z dvema mladinskima zmaga je tekmovanje začinila Anamarija Lampič. Pri moških izstopa zmaga mladinca Miha Šimenca, ki je up za lepši razcvet tekačev.

»Dobro sem tekla in uživala na tekmi doma, čeprav sem se zelo mučila zaradi slabše pripravljenih smuči. Žal so imeli naši serviserji malo predolgo noč in so zjutraj bolj na hitro nekaj nanesli na smuči, čeprav priprava ni bila delikatna. Sama sem se potrudila, vendar gre naš trud tako v nič,« je Lea Einfalt, maratonski up, opisala slovenske okoliščine teka.

Še bolj je z vrnitvijo na sceno tekmovanje zaznamovala Vesna Fabjan, deseta v drsalnem sprintu, tik pred drugo osmoljenko Alenko Čebašek, ki je morala zaradi bolezni prav tako izpustiti nastop na svetovnem prvenstvu. »Že to, da sem lahko splet oblekla startno številko in občutila tekmovalno vzdušje, je zelo lep občutek. To je zame največja zmaga. Če pogledam še rezultat, je vse skupaj sijajno. Finale sem izgubila za las, a tak je bil moj domet. Glava hoče, a telo še ne da. Kaj to pomeni za nadaljevanje sezone svetovnega pokala v Lahtiju, še ne vem. Skupaj s trenerji bom analizirala vse okoliščine, tudi dodatni teden treninga, potem se bomo odločili,« je povedala Vesna Fabjan.