V sredo ob 11. uri se bo v Tehnološkem parku Ljubljana začel Forum 100% start:up, ki je že tradicionalno uvodni dogodek v tekmovanje Start:up Slovenija, na katerem Iniciativa Start:up Slovenija izbira najboljši start up leta. Tega bodo tudi letos razglasili na mednarodni podjetniški konferenci Podim, ki se bo 13. in 14. maja odvijala v Mariboru.

Na Forumu 100% start:up bodo mladi podjetniki izvedeli, zakaj se splača sodelovati v tekmovanju Start:up Slovenija in na razpisih Slovenskega podjetniškega sklada P2, SK75 in SK200 za pridobitev zagonske subvencije v višini 54.000 evrov, 75.000 evrov konvertibilnega posojila ali javne lastniške investicije v višini 200.000 evrov. Sodelovanje v tekmovanju Start:up Slovenija je sicer obvezen pogoj za prijavo na razpis za zagonsko subvencijo P2.

Vsako leto pritegnejo uspešne zgodbe mladih podjetnikov

Sicer pa bo dogodek tudi letos obarvan z uspešnimi zgodbami mladih slovenskih podjetnikov, finalistov ali zmagovalcev tekmovanja Start:up Slovenija v preteklih letih. Letos se bo Urban Lapajne pogovarjal z Damjanom Matičičem, direktorjem podjetja Koorf, start upom leta 2013, Igorjem Panjanom, direktorjem podjetja SmartPA, finalistom tekmovanja leta 2012, Tadejem Jevševarjem, direktorjem podjetja Chipolo, finalistom Start:up Slovenija 2013, ter Markom Mesaričem, direktorjem podjetja Modri planet.

Sledil bo segment Vitko in agilno v praksi, v katerem se bodo pogovarjali mentorji, ki so sodelovali v programu Start:up Geek House Bootcamp. Kristjan Pečanec iz Hekovnika, Voranc Kutnik iz AgilSpota in Andraž Štalec, direktor Red Orbita, se bodo z Matejem Golobom, direktorjem 30Lean, pogovarjali o njihovih izkušnjah in nasvetih start up podjetjem, v nadaljevanju pa bodo mladi podjetniki lahko izvedeli še, kaj iščejo in ponujajo domači in tuji zasebni investitorji v semenski fazi. Predstavili se bodo Mladen Dakić, COINVEST, Darko Butina, investitor v Sklad Silicijevih vrtičkov in poslovni angel, Borut Rismal iz Sklada Silicijevih vrtičkov ter Branko Drobnak iz Poslovnih angelov Slovenije. Za konec se bo odvil še segment Na pot proti zvezdam, ko bo Jan Kobler, venture partner v skladu tveganega kapitala RSG Capital, predstavil investicije v njihovem portfelju, povedal bo, kdaj se odločajo za investicije, kakšne so njihove zahteve in kako lahko pripomorejo k hitri globalni rasti zagonskega podjetja.

Ob 16. uri se bo začel še triurni Demo dan, v okviru katerega se bo poslovnim angelom in skladom tveganega kapitala predstavilo 15 start up podjetij, ki iščejo kapital za svojo rast in razvoj.

Možnost druženja s podjetniki z vseh vetrov

Udeležbo na Forumu 100% Start:up vsem generacijam priporoča Igor Panjan, direktor podjetja SmartPa, ki je tudi prejemnik investicije SK50, član pospeševalnika Start:up Geek House in eden obetavnejših slovenskih start upov ter je kot strateškega prodajnega partnerja pridobil družbo Bisnode Slovenija.

»Na enem mestu se zbere podjetniška energija, znanje, predvsem pa možnost intenzivnega druženja s podjetniki iz vseh vetrov. Vsak start up se mora zavedati, da je 90 odstotkov vsakega posla predvsem druženje in spoznavanje novih ljudi,« pravi Panjan in dodaja, da tovrstni dogodki podjetnikom na začetku poti ponudijo prvo priložnost, da se mlada ekipa predstavi v nekem kontroliranem okolju tudi predstavnikom investicijskega kapitala, kamor spada tudi Slovenski podjetniški sklad z razpisi P2 in SK. »Na teh dogodkih lahko ekipe poskrbijo za prvi kontakt in začnejo zbirati informacije, kako do kapitala, na mehak način, skozi pogovor ob kavi,« mladim, ki se bodo udeležili foruma, svetuje Panjan, ki pravi, da brez teh razpisov marsikatero mlado podjetje ne bi bilo uspešno. »Mislim, da SPS opravlja ravno tisto poslanstvo, ki bi ga morale še kakšne druge državne gospodarske institucije,« meni Panjan.

Finalist Start:up Slovenija, a med najbolj obetavnimi start upi

Podjetje SmartPa je sicer s svojim inovativnim spletnim iskalnikom poslovnih kontaktov Datafy.it, ki nadomešča drago in zamudno iskanje potencialnih novih kupcev ter njihovih kontaktnih podatkov, še okrepilo prepoznavnost na domačem trgu ter prodrlo na trge nekdanje Jugoslavije, trenutno pa se pogovarjajo tudi z dvema večjima potencialnima prodajnima partnerjema v Švici in na Poljskem. Prav tako se hitro povečuje tudi število domačih in tujih uporabnikov, ki jih je že več kot 30 in dnevno rastejo.

Med slovenskimi lahko izpostavijo podjetja, kot so ISL On-Line, Špica International, Beenius, Xlab in ID Shop. Podjetje načrtuje tudi razvoj novih storitev na področju Customer Data Enrichment, pri čemer jim bo v pomoč tudi dejstvo, da so s korporacijo IMB sklenili dogovor o sodelovanju pri prodaji programske opreme IBM SPSS Modeler.

Na Podimu tudi gazele

Na mednarodni podjetniški konferenci Podim, ki se bo maja odvijala v Mariboru in na kateri bodo razglasili tudi start up leta, bodo prisotna tudi najhitreje rastoča slovenska podjetja. Matej Rus iz Tovarne podjemov, univerzitetnega inkubatorja Univerze v Mariboru, je povedal, da vidi pri tem sodelovanju dodano vrednost tako za gazele kot za start upe. Gazele namreč lahko svojo dinamičnost in rast ohranjajo tudi s start upi, ki so na začetku svoje poti, saj lahko zagonska podjetja v sodelovanju z gazelami širijo portfelj produktov na trgu, gazele pa jim lahko pomagajo tudi vstopanju na različne trge. Rus v gazelah vidi tudi potencialne investitorje v start upe, zato v mreženju na Podimu vidi neko novo priložnost za razvoj slovenskega gospodarstva.