Nemcov, eden najvidnejših ruskih opozicijskih voditeljev in oster kritik Putina, bi moral danes voditi zborovanje opozicije, a namesto tega bodo njegovi podporniki danes korakali v njegov spomin, poroča britanski BBC.

»Verjamemo, da je prišlo več kot 70.000 ljudi,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal eden od organizatorjev Aleksander Riklin. Kot je dodal, mnogi ljudje še prihajajo iz podzemne železnice. Policija je število udeležencev shoda ocenila na 16.000.

»Umrl za prihodnost Rusije«

Moskovske oblasti so dovolile žalno zborovanje z do največ 50.000 udeleženci. Te bo pot skozi središče Moskve vodila tudi prek mostu v bližini Kremlja, na katerem so neznani napadalci v petek pozno zvečer streljali na 55-letnega Nemcova, ki je bil na poti domov.

Nemcov je bil ubit nekaj ur po tem, ko je pozval k udeležbi na shodu proti vladni politiki in vojni v Ukrajini.

Ljudje vseh starosti so se z vrtnicami in nageljni v rokah zbrali na shodu, ki poteka ob okrepljeni navzočnosti varnostnih sil. Na plakatih je mogoče prebrati napise »Boril se je za Rusijo«, »Umrl je za prihodnost Rusije«, »Junaki ne umirajo«, kot tudi »Ne bojim se« in »Bojim se - kdo je naslednji?«, poročajo tuje tiskovne agencije.

V drugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburg se je medtem zbralo kakih 2500 do 3000 ljudi, nekateri med njimi oviti v ukrajinske zastave, še navaja AFP.

Putin obljubil, da bodo našli krivce

Zahod je v soboto obsojal umor in pozival Rusijo k celoviti in hitri preiskavi umora enega najglasnejših kritikov politike ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta je obljubil, da bodo krivce pripeljali pred roko pravice.

Opozicijski kolegi Nemcova, ki je v času predsedovanja Borisa Jelcina zasedal položaj podpredsednika vlade, njegovo smrt povezujejo z njegovimi političnimi aktivnostmi. Preiskovalci medtem preiskujejo več morebitnih motivov, vključno z islamskim ekstremizmom in povezavami žrtve z Ukrajino. V Kremlju so menili, da bi lahko šlo pri njegovem umoru za provokacijo za namenom destabilizacije države. Nekateri so prepričani, da so Nemcova »žrtvovali« in ga naredili za »mučenika«, njegova smrt pa naj bi združila opozicijo, ki bi se sedaj postavila ob robu Putinu.

»Bilo ga je strah, da ga bodo ubili«

V javnost sedaj prihajajo zgodbe prijateljev Nemcova, ki so se z njim družili zadnjih nekaj tednov pred smrtjo. Med njimi je tudi Jevgenija Albats, urednica revije New Times, s katero je pred dvema tednoma govoril o raziskavi o Kremlju, ki jo je pripravljal. Povedal ji je, da bo kmalu objavil raziskavo pod naslovom »Putin in vojna«, v kateri je pisal o vpletenosti Rusije v ukrajinsko krizo. Oba sta se zavedala, kakšno tveganje to prinaša s seboj. Albatsova je za New York Times potrdila, da je Nemcov vedel, v kakšno nevarnost se spušča, a se je skušal prepričati, da ga bo varovala politična kariera. »Bilo ga je strah, da ga bodo ubili,« je povedala. »A se je skušal prepričati – kakor tudi mene -, da je nedotakljiv, saj je bil nekoč član ruske vlade in si kaj takšnega ne bi drznili narediti. Vedel je, da bo Putin nekoč izgubil oblast in da njegovi sodelavci takšnega precedensa ne bi želeli ustvariti,« je zatrdila.

Nemcov je sicer pred kratkim o strahu spregovoril tudi v intervjuju za ruski časnik Sobesednik. Dejal je, da ga je »malo strah«, da bi se materini strahovi uresničili in bi ga Putin dal ubiti. A je hitro dodal: »A vendarle me ni tako zelo strah. Če bi me bilo, ne bi vodil opozicijske stranke«.

Dokaz o sodelovanju ruske vojske v ukrajinski krizi

Tudi Ilja Jašin je prepričan, da je za smrt njegovega političnega zaveznika krivo besedilo o vpletenosti Rusije v konflikt v Ukrajini. Za moskovski radio Echo je dejal, da je imel Nemcov nekaj materiala, ki je »neposredno povezoval rusko vojsko z vojno na vzhodu Ukrajine«. Nemcov se je za potrebe pisanja besedila srečal z družinami številnih Rusov, ki so umrli med bojem na strani proruskih separatistov, poroča New York Times. Večkrat je tudi odpotoval v Ukrajino na srečanje s predsednikom Petrom Porošenkom. Kaj se je s tem besedilom zgodilo, ne ve nihče.

»Očitno je, da gre za politični umor. Zagotovo naročeni umor,« je prepričan Jašin. »Ne vem, kdo je ubil Borisa, a vem, da sta zanj odgovorna vlada in Putin osebno. Neprestano promovirajo sovraštvo proti komurkoli, ki ne podpira njihovih idej in razmišlja drugače,« je še povedal.

»Kaj je narobe z nami?«

A kljub številnim grožnjam, ki jih je Nemcov prejemal tudi prek spletnih družbenih omrežij, ni najel telesnega stražarja.

»S tem smo obrnili še eno grozljivo stran v zgodovini,« je komentiral Mihail Hodorkovski, nekdanji politični zapornik, ki so ga iz Rusije izgnali. V besedilu Putinu je zapisal: »Že več kot leto dni po televiziji spremljamo sovraštvo, usmerjeno proti nam. Sedaj vsi iščejo sovražnike, ki se med seboj obsojajo. Kaj je narobe z nami?«