Kot navaja časnik, so identificirali okoli 300 državljanov BiH, ki so ob prihodu v ZDA med begunskim valom v 90. letih prejšnjega stoletja prikrivali sodelovanje v vojnih zločinih. Glede na to, da pridobivajo vse več dokumentov, pa bi jih lahko bilo tudi do 600.

Kot navaja časnik na svoji spletni strani, dokazi kažejo, da je morda kar polovica od 300 osumljencev iz BiH sodelovala v genocidu v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov leta 1995 ubile najmanj 8000 Bošnjakov.

Bolj kot kopljejo, več dokumentov najdejo

»Bolj ko kopljemo, več dokumentov najdemo,« je za časnik povedal Michael MacQueen, zgodovinar in raziskovalec vojnih zločinov v imigracijski in carinski službi ZDA.

Časnik ob tem pojasnjuje, da je moralo okoli 120.000 beguncev iz BiH, ki so sredi 90. let prejšnjega stoletja zaprosili za vizume v ZDA, prijaviti, ali so bili udeleženi v vojaških operacijah in druge podatke, ki bi lahko kazali na njihovo sodelovanje v vojnih zločinih. Vendar pa je sistem večinoma temeljil na iskrenosti prosilcev in njihovih navedb praviloma niso preverjali.