Slovenski skakalci so bili na jubilejnem 50. SP nordijskih smučarjev daleč od želene medalje, s šestim mestom pa vseeno znotraj ciljev, ki so jih opredelili pred odhodom na SP. Dva dobra skoka sta bila za medaljo premalo.

V prvem skoku je tokrat zablestel Jurij Tepeš, ki je po prvem skakalcu prve serije pripeljal Slovenijo na drugo mesto. Prav na koncu je zablestel še Peter Prevc, ki je za skok, dolg 133 metrov, dobil celo največjo oceno dneva med vsemi nastopajočimi. "Če hočeš biti blizu najboljšim, ekipa potrebuje osem dobrih skokov. V prvi seriji mi je uspel tak skok, kot sem upal, da mi bo, v drugi pa sem nato skočil preveč na silo," je po tekmi za slovensko televizijo povedal Tepeš.

Prevčev zadnji skok je nekoliko kozmetično zmanjšal zaostanek za najboljšimi Norvežani, ki je na koncu znašal 75,1 točke, za bronom pa so Slovenci zaostali za 50,6 točke. "Take skoke bi moral kazati skozi celo prvenstvo. Malo me jezi, da sem ga pokazal šele, ko je bilo že vsega konec," je po tekmi dejal Prevc, nosilec dveh odličij na zadnjem tovrstnem prvenstvu leta 2013 v Val di Fiemmeju in na lanskih olimpijskih igrah v Sočiju, letos pa se v domovino vrača praznih rok. "Prvič grem domov z grenkim priokusom," je še dejal 22-letni skakalec in dodal, da se tudi iz tega da kaj naučiti.

Že pred nastopom zadnje osmerice je bilo jasno, da je zlata medalja tokrat oddana za Norvežane. Gledalce je v končnici nato prvi ogrel že omenjeni Prevc. Takoj za njim je nastopil njegov bržkone najhujši tekmec v svetovnem pokalu Nemec Severin Freund, ki si je želel še četrto medaljo v četrtem nastopu na SP. Nemec je tvegal vse, silovito odrinil, pristal pri 143 metrih, čeprav je skok nekoliko skrajšal in skušal narediti še telemark. A zastavljeno je bilo tudi zanj preveč, zato se je pri doskoku oprl na roke, prejel slabše ocene za slog in olimpijski prvaki so tako kot Slovenci ostali praznih rok.

"Kaj pa naj bi storil? Imel sem lepo višino, dobre razmere in lahko bi skok skrajšal prej in zaveslal z rokami, a to je prav tako nevarno. Skušal sem skočiti tako dobro, kot se le da," je dejal Nemec, ki je za pravi mali polet prejemal čestitke z vseh strani.

Sledil je skrajšan nalet. Veteran Noriaki Kasai je pristal pri 122 metrih in čakal na napako tekmecev, a je ni dočakal. S 129 metri ga je najprej krepko presegel Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je osvojil že svojo 12. medaljo na prvenstvih, za novo avstrijsko zlato, ti ga na tej tekmi osvajajo vse od leta 2005, pa je bilo to premalo. Sledil je Poljak Kamil Stoch, ki je bil tri metre krajši, s čimer so Poljaki padli na tretje mesto.

Norveško zmago je s 121 metri nato potrdil svetovni prvak s srednje naprave Rune Velta, ki je Norveški v Falunu priboril že 10. zlato, prav toliko zlatih medalj pa so osvojile vse druge države skupaj. Norvežani so se zadnje ekipne zmage veselili leta 1993, ko je bilo prvenstvo prav tako v Falunu.

S tem so končani tudi slovenski nastopi na SP, na katerem je najboljša uvrstitev četrto mesto Petra Prevca na veliki skakalnici. Že prihodnji teden pa se bo s tekmami v Lahtiju nadaljeval svetovni pokal, v katerem Prevc trenutno vodi.