Rast delniških trgov je povezana s špekulacijami, da bodo države in centralne banke uporabile nove instrumente za spodbuditev gospodarske rasti, obenem pa je šefinja ameriške centralne banke Janet Yellen povedala, da FED ne bo hitel z zviševanjem obrestne mere, saj ostajata inflacija in rast plač na prenizkih ravneh. Tako se že pričakuje, da bo FED prvič zvišal ključno obrestno mero šele proti koncu letošnjega leta. Po drugi strani se investitorji pripravljajo na program kvantitativnega sproščanja oziroma odkupa obveznic s strani Evropske centralne banke. Ta se bo začel prihodnji mesec in bo velik kar 1140 milijard evrov. Glede na podoben program, ki se je že izvajal v ZDA, lahko pričakujemo nadaljnjo rast tečajev delnic na borzi, predvsem iz bolj cikličnih sektorjev.

Kitajske delnice so na najvišjih vrednostih v zadnjem mesecu. Investitorji pričakujejo, da bo Kitajska, kjer bo v prvi polovici prihodnjega meseca letni kongres, na katerem bo kitajska vlada določila ciljno rast BDP za letošnje leto, sprejela nove fiskalne in monetarne ukrepe za pospešitev gospodarske rasti. Govori se o znižanju davkov za manjša podjetja ter o znižanju deleža obvezni rezerv v bankah, da bi se izognili deflacijskemu tveganju.

Cena nafte se po velikem padcu počasi umirja in se giblje okoli 50 dolarjev za sod, saj se je povpraševanje po nafti nekoliko povečalo. Obenem pa je proizvodnja nafte v ZDA po najnovejših podatkih na rekordnih ravneh, prav tako zaloge, ki so za WTI-nafto na najvišjih nivojih od junija 2013, kar pomeni, da v prihodnjih mesecih ne gre pričakovati večje rasti cene nafte, če ne bodo ZDA drastično znižale črpanja nafte.