Njegova matična skupina The Screaming Trees je veljala za eno prvih tako imenovanih grunge zasedb, ki so prišle iz Seattla. Eden njihovih večjih oboževalcev je bil Kurt Cobain, ki je sodeloval pri snemanju Laneganovega solo prvenca The Winding Sheet (1990), na katerem se je med drugim znašla tudi priredba Lead Bellyjeve pesmi In the Pines oziroma Where Did You Sleep Last Night. Poleg dela s svojo matično skupino je Lanegan že od začetka kariere sodeloval z različnimi glasbeniki, ob tem pa je ustvaril tudi zavidljivo solo diskografijo.

Še posebej proliferičen je Lanegan zadnjih nekaj let, saj je od leta 2004, ko je izšel album Bubblegum, z Gregom Dullijem osnoval zasedbo The Gutter Twins, s katero sta posnela album Saturnalia (2008) in EP Adorata (2008), z Isobel Campbell je posnel albume Ballad of the Broken Seas (2006), Sunday at Devil Dirt (2008) ter Hawk (2010), sodeloval pa je tudi z Dullijevo skupino The Twilight Singers, z angleško navezo Soulsavers, duom UNKLE ter nastopil na koncertih, ki jih je organiziral John Cale in so bili posvečeni pevki Nico. Ob tem je sodeloval tudi pri snemanju na ploščah glasbenikov, kot so Queens of the Stone Age, Martina-Topley Bird, Moby, Melissa Auf der Maur in Creature With The Atom Brain.

Album Phantom Radio je po Laneganovih besedah rasel organsko, ob tem pa absorbiral avtorjevo ljubezen do krautrocka pa tudi oddaje, posvečene new wavu iz osemdesetih, ki jo vrtijo na satelitskem radiu Sirius in je njegov najljubši zvočni sopotnik, ko se prevaža okrog Los Angelesa. Pri snemanju albuma je Lanegan tudi tokrat sodeloval z izvrstnim producentom Alainom Johannesom, tako kot v preteklosti pa je tudi tokrat k sodelovanju povabil številne glasbenike prijatelje. nr