O smrti igralca je prvi poročal ameriški portal New York Times, ki se sklicuje na potrditev Nimoyeve soproge Susan.

83-letni igralec je trpel za kronično obstruktivno boleznijo pljuč, za katero je zbolel zaradi strastnega kajenja, ki ga je sicer pred 30 leti končno opustil.

Igralec je pred štirimi dnevi objavil svoj zadnji tvit, v katerem je zapisal, da lahko popolne trenutke doživimo, ohranimo pa jih lahko samo v spominu.

Nimoy se je rodil 26. marca 1931 in že pri 18. letih odšel v Hollywood. Igralec z značilno kvadratno čeljustjo in resnimi potezami je sprva igral vloge kavbojev in odvetnikov, sredi 60. let prejšnjega stoletja pa je dobil vlogo Spocka, križanca med človekom in Vulkancem ter člana posadke vesoljske ladje Enterprise v kultni seriji Zvezdne steze, s katero se je zapisal v zgodovino.

»Live long and prosper«

Spocka s koničastimi ušesi in pozdravom »Live long and prosper« je Nimoy upodobil še v celi vrsti videoiger, filmov in drugih vej franšize. Med drugim je režiral filma The Search for Spock in The Voyage Home, pa tudi več ločenih projektov.

Čeprav se je poleg igralstva ukvarjal tudi s poezijo, fotografijo in glasbo, se je v srca ljudi zapisal z vlogo Spocka v seriji Zvezdne steze. O tem, kako je vloga vplivala na njegovo življenje, je prvič pisal v avtobiografiji »Nisem Spock« (I am not Spock) leta 1977, in drugi avtobiografiji skoraj dve desetletji kasneje »Sem Spock« (I am Spock).

V prvi je zapisal, da je v tej vlogi končno našel najboljše iz obeh svetov: »bil sem sprejet med občinstvom, hkrati pa sem lahko še naprej igral izoliranega vesoljca«.

Igralcu so se poklonili tudi pri Nasi:

Spomnili pa so se ga tudi njegovi igralski kolegi in soigralci: