Film je, kot piše v obrazložitvi, dokaz, da se lahko vsakdo spremeni, če si je le sposoben priznati svoje napake. Film je sestavljen iz arhivskih posnetkov, intervjujev, glasbe in zvoka. Pri obravnavanju občutljivih tem se je ustvarjalcem filma uspeli izogniti patetiki.

Za najboljši alpinistični film so razglasili ameriški film Vstaja v Dolini, za najboljši plezalni pa britanski film Odrešitev: Zgodba Jamesa Pearsona. Nagrado za najboljši film o gorah, športu in avanturi je prejel film nemško-novozelandski film Podzemna povezava - pot v neznano, nagrada za najboljši film o gorski naravi in kulturi pa je šla nemškemu filmu Ostal boš kmet.

Žirija je podelila tudi nagrado za najboljši kratki film, ki jo je prejel francoski film Maslena svetilka, pohvalo za film o gorski naravi in kulturi, ki so jo podelili nepalskemu filmu Sunakali, in dve pohvali za najboljši plezalni film. To sta odnesla britanski plezalni film z naslovom Projekt Mina in ameriški plezalni film Nova drznost.

Filme je ocenjevala petčlanska mednarodna žirija. Sestavljali so jo nemška televizijska urednica in plezalka Claudia Kühle, kulturna ustvarjalka Mojca Volkar Trobevšek, avstrijski filmski ustvarjalec Matthias Aberer, nepalski avtor dokumentarnih filmov Sudarson Karki ter slovenski športni plezalec in alpinist Matjaž Jeran.

Nagrado je podelila tudi Televizija Slovenija, katere žirijo v sestavi Aleš Valič, Andrej Otovčevič in Andrej Doblehar je najbolj nagovoril slovaški film Živeti za strast.

Zmagovalni filmi bodo danes na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Metropol v Celju in Mestnem kinu Domžale. V Domžalah bo projekcija zmagovalnih filmov še v soboto, so sporočili organizatorji festivala.

Festival gorniškega filma Domžale, ki ga organizira Društvo za gorsko kulturo z namenom promocije gorske kulture in filma, je letos v Ljubljani, Celju, Domžalah in na Ptuju ponudil 50 filmov, pet predavanj in več srečanj s filmskimi ustvarjalci.