Britanski raziskovalci so ob objavi novih ugotovitev posvarili, da bi lahko število primerov levkemije z dvigovanjem pričakovane življenjske dobe naraslo, povzema britanski BBC.

Ekipa raziskovalcev z inštituta Wellcome Trust Sanger blizu Cambridgea je analizirala kri 4219 ljudi. Osredotočili so se na natančno testiranje napak v DNK, ki so povezane s krvnimi raki. Če je ena krvna celica od stotih imela tovrstno mutacijo, so jo izločili.

Rezultati so prinesli presenečenje. Iz njih namreč izhaja, da ima 20 odstotkov ljudi v 50 letih potencialne rakave mutacije, ta številka pa pri ljudeh v 90 letih naraste na 70 odstotkov.

Takšnih rezultatov niso pričakovali

Eden izmed raziskovalcev George Vassiliou je za BBC povedal, da so tovrstne mutacije pričakovali, ne pa, da so skoraj neizogibno posledica staranja. "Kar kaže (študija), je, da veliko več ljudi, kot bi pričakovali, začenja pot k levkemiji, a na srečo jih le malo pride do konca," je povedal Vassiliou.

Ob tem je opozoril, da bi lahko v primeru občutnega podaljšanja življenjske dobe prišlo do občutnega porasta levkemije. "Ne vemo, kakšen odstotek bo razvil levkemijo, morda bo to eden od 1000 ali eden od 100 ali več in to bi imelo dramatičen učinek," je izpostavil Vassiliou.

Raziskovalci menijo, da bi lahko s preiskavami krvi, s katerimi bi odkrivali mutacije, identificirali ljudi, pri katerih obstaja veliko tveganje za razvoj levkemije. V prihodnostih bi lahko pri teh uvedli ciljno preventivno zdravljenje.

Kot navaja BBC, si lahko ena izmed treh danes rojenih deklic in eden izmed štirih danes rojenih fantkov obeta, da bo dočakala oz. dočakal 100 let.