Čeprav je 22-letni Peter Prevc s četrtim mestom dosegel vrhunsko uvrstitev, je ostalo nekaj grenkega priokusa. Večinsko mnenje je, da je kolajno zapravil v prvi seriji, ko je ob izdatni pomoči vetra (s 15,5 točke je imel največji odbitek med vsemi na račun vetrne izravnave) skočil enako daleč kot vodilni Freund (134 m, odbitek 11,2 točke), a ni naredil doskoka v telemark, zato je izgubil dve do tri točke in je bil na četrtem mestu že po prvem polčasu tekme.

»Morda je kolajno odnesel slabši doskok v prvi seriji, a ko bom pogledal posnetek, bom verjetno videl, da še kakšen drug element ni bil popoln. Lahko bi iskal izgovore tudi v zunanjih dejavnikih, da je bilo v prvi seriji preveč vetra, v drugi pa premalo. Trije so bili boljši od mene in jim čestitam. Na odru se izmenjujemo, a meni je odleglo, ker za razliko od male skakalnice, kjer sem padel s šestega na trinajsto mesto, tokrat v finalu nisem nazadoval. V seštevku je četrto mesto srečno. Verjetno bo kdaj prišlo do malo grenkega priokusa, ker sem bil na najbolj nehvaležnem mestu. Večkrat ljudje pravijo, da je bolje biti peti kot četrti, a na koncu sem zadovoljen, ker sem ob boku najboljšim,« je bil zgovoren in profesionalen Peter Prevc.

»Tekma je bila razburljiva po ne najbolj posrečenem poskusnem skoku (121,5 m – 15. izid, op. p.). A se mi je le uspelo zbrati, razmere pa so bile tako odlične, da sem bil malo presenečen, zato pristanek v prvi seriji ni bil estetsko lep. Tudi v finalu sem naredil zelo dober skok in uvrstitev je realna,« je končal Prevc in se že veselil jutrišnje ekipne tekme. Upa, da bodo Slovenci na krilih ekipnega duha naredili osem odličnih skokov, nato bodo računalniki pokazali uvrstitev.

Preostali trije Slovenci so zaostali za pričakovanji s 25. mestom Jerneja Damjana, 26. Nejca Dežmana in 27. Matjaža Pungertarja. »Poskušal sem vse mogoče, da bi začutil dober skok. Imel sem sicer dober občutek, a nič ni delovalo. Izkupiček je daleč od zadovoljstva,« je bil razočaran Jernej Damjan. Nejc Dežman je bil po odrivu prepričan o dobrem skoku, a ga je nato kar posrkalo na doskočišče. Matjaž Pungertar je z napako na mizi zapravil finale.

Šestindvajsetletni Severin Freund je prvi junak Faluna. Na srednji skakalnici je postal podprvak med posamezniki in prvak z mešano ekipo, na veliki je v obeh serijah kar pometel s konkurenco. V vseh pogledih je upravičil vlogo prvega favorita in unovčil izjemno formo, v kateri je že nekaj tednov, vse odkar je bil na treningu doma namesto na tekmah na Japonskem. Veličastno zmago je začinil z novim rekordom skakalnice 135,5 metra, kar je pol metra dlje od daljave, ki jo je postavil lani, za nameček pa tako elegantno doskočil v telemark, da je zasluženo prejel dve najvišji možni oceni 20.

»Veličasten dan. Vse je bilo po mojih željah. Nobenega taktiziranja ni bilo, ampak v obeh serijah popoln napad. Bolje ne bi moglo biti, dva super skoka in izboljšanje lastnega rekorda skakalnice. Potreboval bom še nekaj časa, da dojamem, kaj sem dosegel,« je povedal svetovni prvak Severin Freund. Velta, ki je v finalu z osmega mesta napredoval na tretje, ima zdaj komplet kolajn: zlato na srednji napravi, srebro z mešano ekipo in bron na veliki skakalnici. Da so kolajne osvojile iste države kot na srednji skakalnici, je poskrbel srebrni Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je na odru zamenjal rojaka Krafta (peto mesto). Osmoljenec finala je Norvežan Bardal, ki je z drugega mesta nazadoval na šesto.

Danes na SP, ob 13.30: smučarski tek, štafeta, moški, 4 x 10 km.