Vodilni kadri združenja Sazas že dolgo veljajo za mojstre, kako je treba pritiskati na politične odločevalce. Nekateri naši sogovorniki zato zasluge, da sta se morala v preteklih letih s položaja direktorja urada za intelektualno lastnino posloviti tako Jurij Žurej kot Luka Novak in da še ni prišlo do sprememb zakona o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP), pripisujejo prav glasbenemu lobiju. V zadnjem obdobju, ko je ministrstvo za gospodarstvo v sodelovanju z uradom za intelektualno lastnino spet pripravilo spremembe ZASP – ta je trenutno v javni obravnavi –, je, kot smo že poročali, združenje, ki ga vodi Matjaž Zupan, po podatkih protikorupcijske komisije samo v januarju zabeležilo 41 lobističnih stikov v državnem zboru. To ga uvršča na prvo mesto lobistov, ki so bili dejavni v obdobju med septembrom 2014 in februarjem 2015, torej v času sedanjega parlamenta. Največ, 25 stikov so vzpostavili v poslanski skupini SMC, 16 pa pri Socialnih demokratih – predlog zakona je bil namreč koalicijskim poslanskim skupinam posredovan že v začetku januarja.

Kadrovsko povezani in odločno proti

In kako združenje Sazas sploh lobira pri poslancih? Kot so nam sporočili iz poslanske skupine SD, so na pobudo Sazasa 20. januarja k njim prišli Tomaž Grubar (podpredsednik), Mojmir Sepe, Jure Robežnik, Primož Grašič, Andrej Kregar, Blaž Rant (pravna služba), Peter Lovšin in Matjaž Zupan (predsednik). »Beseda je tekla o spremembah zakonodaje na področju urejanja avtorske in sorodnih pravic,« so nam še pojasnili v SD, kjer so sicer že izrazili zaskrbljenost nad nekaterimi deli novega zakona.

Tri dni kasneje so »obisk slovenskih avtorjev zabavne in narodnozabavne glasbe«, kot so se izrazili v SMC, zabeležili še v največji poslanski skupini. Pri podatkih, v katerih vlogah so se pri njih zglasili posamezni »lobisti«, so bili v SMC natančnejši, saj so dodali, v imenu katerega združenja so prišli: Matjaž Zupan (Sazas), Jože Skubic (Sazas), Blaž Rant (Sazas), Tomaž Grubar (Gospodarsko interesno združenje slovenskih neodvisnih avdio in video producentov), Primož Grašič (Sazas), Peter Lovšin (Združenje avtorjev, producentov in izvajalcev Slovenije) in Lado Leskovar (Sazas). Kot so nam sporočili iz SMC, so gostje na srečanju izpostavili tri ključne točke, in sicer nameravano spremembo ZASP, revizijo poslovanja urada za intelektualno lastnino in nameravano spremembo zakona o medijih. »Novela ZASP je po mnenju slovenskih avtorjev zabavne in narodnozabavne glasbe v predlaganem besedilu izrazito škodljiva za produkcijo slovenske glasbe in preprečuje varstvo avtorskih pravic v Sloveniji. Po mnenju gostov naj bi urad za intelektualno lastnino deloval v škodo avtorjev in hkrati v korist uporabnikov avtorske pravice,« so nam med drugim pojasnili v največji poslanski skupini. Po njihovem mnenju je sicer osnutek ZASP »zelo dobro izhodišče za javno razpravo, saj prinaša sistemske izboljšave na področju varovanja avtorskih pravic, transparentnega poslovanja združenj za kolektivno zastopanje avtorskih pravic ter nadzora oziroma pristojnosti za izvajanje nadzora«. Spomniti velja, da je državni zbor nekaj dni kasneje odločal tudi o noveli zakona o medijih, ki jo je v zakonodajni postopek vložila poslanska skupina SDS. Ta je želela z njim zvišati odstotek slovenske glasbe v radijskih in televizijskih programih ter onemogočiti zlorabo trenutno uzakonjenih glasbenih kvot, a je državni zbor predlog zavrnil. Sodeč po podatkih komisije za preprečevanje korupcije, glasbeniki lobističnih stikov s poslanci največje opozicijske stranke niso vzpostavili.

V prepričanju, da bodo kolektivne organizacije v imenu transparentnosti poslovanja tudi same pripravljene povedati, s katerimi poslanci in državnimi organi se sestajajo, smo se obrnili še na njih. Na Sazasu so zaprosili za 10-dnevni rok za odgovore, ki še ni potekel, povsem drugače pa so se na prošnjo za navedbo imen vseh predstavnikov njihove organizacije, ki so v zadnjih treh letih v imenu organizacije vzpostavili stik s poslanci in državnimi organi, odzvali v zavodu IPF, kjer nam direktor Gregor Štibernik ni želel razkriti imen predstavnikov.

Urad za intelektualno lastnino jih je v uvodnem delu očrnil

»IPF ni v preteklih letih, pravzaprav v vsem obdobju svojega delovanja, najemal nobenih lobističnih storitev pri nikomer. Seveda pa sami na vseh ravneh zagovarjamo in obrazlagamo naše delovanje, pojasnjujemo odločitve naših organov in si vsesplošno prizadevamo za spoštovanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. Zato na tem področju delujemo ne samo pri razgovorih s poslanci ali drugimi javnimi funkcionarji, ampak tudi v vseh siceršnjih relacijah z različnimi javnostmi. Če je v preteklih letih kdor koli od naših sogovornikov tovrstne razgovore evidentiral kot lobistični stik, pa na to sami ne moremo vplivati. Nihče od sodelavcev IPF namreč ni registriran kot lobist.«

Za podatke o stikih z IPF smo se zato obrnili na SMC, kjer so nas seznanili, da sta se poslanca Dragan Matič in Maruša Škopac 16. januarja na pobudo IPF sestala prav s Štibernikom. Pogovarjali so se o predlogu ZASP, ki tedaj še ni bil javno objavljen. »Iz pogovora je bilo jasno razbrati, da predlog zakona na IPF že imajo. Smatrali so, da zakon preveč posega v njihovo avtonomijo in jih preveč regulira, hkrati pa so trdili tudi, da jih je urad za intelektualno lastnino v uvodnem delu izrazito očrnil pri opisu dosedanjega stanja glede nespoštovanja odločb organa nadzora,« so sporočili iz poslanske skupine SMC. Štibernik se je deset dni kasneje sestal še z državnim sekretarjem na gospodarskem ministrstvu Alešem Cantaruttijem in direktorjem direktorata za notranji trg Dušanom Pšeničnikom.

Spomnimo, da so bili glasbeniki še posebej enotni in glasni pred slabimi petimi leti, ko se je odločalo o novem medijskem zakonu, ki je za obvezno predvajanje domače glasbe sprva predvidel nižje kvote. Pripravili so prvi slovenski glasbeni kongres, vodilno vlogo pri organizaciji dogodka pa sta prevzela Gal Gjurin, sedaj predsednik Slovenske unije glasbenih ustvarjalcev (SUGU), in Zoran Predin, član upravnega odbora SUGU, v katerem sedi tudi predsednik Sazasa Matjaž Zupan. Dodajmo, da se je predstavnik SUGU v začetku tega meseca na temo vsebine ZASP sestal z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom.