O zmagi na tradicionalnem smučarskem teku v Mrkopalju

Po dolgih letih sem spet samo tekel. Na startu je bilo skoraj 150 tekačev, a niso bili prava konkurenca. Drugi je bil za menoj osem minut, čeprav sem tekel zelo lahkotno. Ni bilo tako tekmovalno, kot sem pričakoval.

O nastopu v domačem kraju

Razdalja je bila prilagojena glede na pripravljenost vseh tekmovalcev, zato je bila dolga 32 kilometrov, kar ni povsem pravi maraton. Bilo je posebno doživetje tekmovati doma. Na startu sem imel večjo tremo kot na svetovnem prvenstvu. Čuden občutek je, ko te je v domači vasi bolj strah kot na tekmi, čeprav konkurenca ni bila dobra.

O tem, zakaj je treniral doma na Hrvaškem

Vsak športnik pred velikim tekmovanjem išče bolj sproščeno situacijo. Idealne pogoje sem našel doma, zato sem se odločil za priprave na Hrvaškem.

O razliki med letošnjimi pripravami na svetovno prvenstvo in lanskimi na olimpijske igre

Največja razlika je, da sem letos zdrav, lani pa sem bil bolan. Največji kapital je, če je športnik zdrav.

O razliki med pripravami na Pokljuki in na Hrvaškem

Doma imam absolutni mir, kar je največji razlog za menjavo okolja. Tudi trenerja Jani Gril in Tomaš Kos sta prišla na Hrvaško, da sta bila z menoj vsak dan, kar je velik privilegij. Na svetovnem prvenstvu bomo na žalost morali sodelovati na daljavo.

O razmerah, v katerih je treniral na Hrvaškem

Vedno je treba stremeti k temu, da se vse izboljša. Nisem imel vedno idealnih razmer, kar je dobro. Tekel sem tudi v snegu, dežju in vetru. Vse elemente, ki me lahko doletijo na svetovnem prvenstvu, sem že dal skozi.

O tem, ali je pred pomembno tekmo nervozen

Ne, nisem. Ko sem zdrav, imam vedno priložnost. Če bo šlo vse po željah, se nimam česa bati.

O tem, kako popraviti strelski učinek

Malce bom spremenil položaj, kar ne bo velika napaka za naprej. Veliko je odvisno tudi od dneva.

O času, ki ga porabi na strelišču

Časi na strelišču se spreminjajo iz sezone v sezono. Enkrat so hitrejši, drugič počasnejši. Odvisno, kako je športnik fizično pripravljen. Toda treba je vedeti, da na strelišču nimaš pravega občutka, koliko časa gre mimo. Včasih je lahko to zelo dober občutek, včasih pa tudi zelo slab.

O ciljih na svetovnem prvenstvu

Zagotovo si želim kolajne. Počutim se zelo sproščeno. Malce čudno se sliši, da hodim na priprave na Hrvaško, a tam imamo še vedno en meter snega. Še v sredo je snežilo ves dan. Vzdušje je sproščeno, imam popoln mir, zato uživam na vsakem treningu. Niti en dan nisem razmišljal o svetovnem prvenstvu, kar je pozitivno, saj se bom lahko potem na kraju dogodka hitreje zbral in užival na tekmah. Vesel sem, da letos nisem izgubil niti enega dneva treninga. Tudi ko sem bil bolan, sem bil aktiven na nogah in smučkah. Intenzivnost je bila manjša, toda treniral sem.

O progi na svetovnem prvenstvu

Zelo težka je. Treba bo tekmovati pametno. Po klancih je veliko ravninskih delov, kar je najbolj težavno. Upam, da bom našel pravi ritem.

O tem, s kom bo imel največjo bitko na svetovnem prvenstvu

S sabo.

O tem, zakaj je tako

Zato, ker je treba ostati zbran. Včasih je treba premagati tudi sebe, najti majhne zaloge energije v telesu in biti psihično tako pripravljen, da telo povsem »razgoniš«, da dobiš prednost pred drugimi. Moraš se tako izčrpati, da pridobiš še nekaj sekund. Ko vse boli, je najtežje nagnati sebe, da še bolj poženeš.