Bionične roke so že nekaj let stalnica v kirurgiji. Vendar večina teh je še vedno precej okornih (pacient jih upravlja z mišičevjem). Dunajskim zdravnikom pa je uspelo bionično protezo povezati z živčevjem, kar pomeni, da jo pacient upravlja kot pravo roko, z mislimi, poroča portal Independent.

Signali možganov, ki potekajo do udov, so v nekaterih primerih hudih nesreč popolnoma uničeni. To se najpogosteje pripeti v primeru motorističnih nesreč ali pa med igranjem ragbija. Pacient je v takih primerih soočen z nefunkcionalno roko.

Profesor Oskar Aszmann, pionir bionične kirurgije, ob tem poudarja: »Naša nova metoda je popolnoma legitimna in učinkovita. Res pa je, da ni za vsakogar. Pacient mora namreč pristati na to, da mu poškodovani ud do neke mere amputiramo in na ustrezno mesto namestimo novo bionično roko.« Bistvo postopka je transplantacija nepoškodovanega živčevja in mišic v poškodovani ud.

Nedavno so bili bionične rekonstrukcije deležni trije Avstrijci, med njimi tudi Milorad Marinkovic, ki ga lahko vidite za zgornji fotografiji.