Na Gorenjskem poteka zadnja pot padlega velikana HK Jesenice. Kolektiv, ki ima v vitrini 32 lovorik tako jugoslovanskega kot slovenskega prvaka, je že tretjo sezono zapovrstjo v tekmovalnem mirovanju, spomladi pa ga čaka dokončen potop. Najtrofejnejši hokejski klub v Sloveniji bo razglasil stečaj, takšen scenarij pa smo v Dnevniku napovedali že ob koncu maja 2012.

Višina dolga skoraj tri milijone evrov

Jeseniška zgodba je tipičen primer negospodarnega ravnanja v športu. Klub z dolgoletno tradicijo bo zdaj podlegel pod težo skoraj 2,8 milijona evrov visokega dolga, ki je rekordno narasel predvsem v času sodelovanja Jesenic v EBEL od leta 2006 naprej, ko so hokejisti podpisovali bajne pogodbe, ki jih klub ni mogel izplačati. Povečini je bilo slovenskim reprezentantom obljubljeno, da bodo rdeči dres nosili za vrtoglavih 90.000 evrov na sezono, kar je bilo tedaj nepredstavljivo tudi za nekatere bogatejše kolektive v regiji. Ni nepomembno, da so pogodbe s hokejisti v imenu jeseniškega kluba podpisovale nepooblaščene osebe, takratni predsednik Dimitrij Piciga pa naj bi svoj avtogram pristavil le v osmih primerih. Ko je ob koncu zime zmanjkalo denarja za zaostale plače, je klub najel kredit in se že ob ustoličenju novega predsednika Slavka Kanalca novembra 2008 po njegovih besedah spopadal s skoraj 1,7 milijona evrov dolga.

Slavko Kanalec, nekdaj predsednik uprave jeklarske družbe Acroni, danes pa direktor za tehnologijo v Slovenski industriji jekla, se je večkrat samooklical za kriznega menedžerja jeseniškega hokeja. Čeprav je klub že tretje leto v mirovanju, ga bo prav Kanalec kot njegov glavni zastopnik pripeljal do klavrnega konca in se s tem zapisal v zgodovino kot zadnji predsednik prepoznavne športne blagovne znamke. Stečaju se HK Jesenice ne bo mogel izogniti, saj je v teku že postopek prijave terjatev. Doslej se je javilo sedem upnikov (drugi imajo čas do prihodnje srede), a ker je bilo že predhodno ugotovljeno, da klub nima nobenega premoženja, povrnjenega denarja ne bo dobil nihče. Odvetnik Rado Bohinc za sodelovanje s klubom tako zaman terja okoli 40.000 evrov, potovalna agencija Alpetour nekaj več kot 35.000 evrov, računovodski servis Cifra dobrih 25.000 evrov...

Kanalec se vzdržuje vseh pojasnil

O poslovanju HK Jesenice v zadnjih letih se odpira dolga vrsta vprašanj. Podatki razkrivajo, da je imel klub od decembra 2010, ko je moštvo še tekmovalo v EBEL in državnem prvenstvu, blokirane račune pri vseh štirih bankah. V mandatu Slavka Kanalca jih je zapiral sproti, zadnjega aprila 2013, zato ni pojasnjeno, kako so Jesenice od tedaj sploh poslovale. So imele račun odprt v tujini? Spomnimo, da je Kanalec na občnem zboru 2012, ko je najprej odstopil kot predsednik in se le nekaj minut zatem spet zavihtel na čelo kluba, napovedal »hudo sanacijo, ki se ji reče prisilna poravnava«. Kanalec v teh dneh za Dnevnik ni želel pojasniti, zakaj mu napovedani manever ni uspel. Kot je zapisal v elektronskem sporočilu, se je vzdržal vseh pojasnil in komentarjev, ker je HK Jesenice v procesu prisilne likvidacije. Uvedbo postopka je zaradi zaščite svojih terjatev lani zahtevala potovalna agencija Alpetour, HK Jesenice pa se je v vlogi dolžnika na sklep pritožil, a na ljubljanskem višjem sodišču ni uspel, ker je pritožbo vložila oseba, ki po zakonu te pravice ni imela.

Zaradi Kanalčeve nepripravljenosti za pojasnila ostaja neznano, zakaj je HK Jesenice pravzaprav izpodbijal sklep za uvedbo postopka prisilne likvidacije in kakšne interese je pri tem imel Kanalec. Ne gre niti spregledati, da je Kanalec ob koncu leta 2013 za Dnevnik izrazil upanje, da bo klub poravnal dolgove do vseh bank, na hokejskem omizju v jeseniškem Gornjesavskem muzeju pa je istega leta omenil, da bi celoten dolg kluba kmalu lahko znašal le okoli 1,6 milijona evrov. Kanalec ne želi pojasniti, ali je takratno napoved uresničil, zato ni znano, zakaj je dolg kluba tik pred stečajem visok že skoraj tri milijone evrov. Obstaja možnost, da je Kanalec zavajal javnost, kar bo pokazal podrobnejši seznam dolgov kluba, ki bo javno dostopen po razglasitvi stečaja. Takrat bo med drugim zanimivo videti, koliko dolga ima HK Jesenice do svojega predsednika, ki je že rekel, da je sam največji upnik propadlega kluba. Za zdaj ostaja nejasno, ali in za koliko se je v zadnjih letih dolg do Kanalca znižal.

Grozili so jim s kroglo v čelo

Spomnimo, da je Slavko Kanalec v prelomnem obdobju za jeseniški hokej presenečal s številnimi nenavadnimi potezami in izjavami. Zaradi praznih obljub se je zameril hokejistom, v javnosti pa je razlagal, da skupaj s patrom Bogdanom Knavsom verjameta v zdravo pamet. »Res se je za vprašati, kakšna sem jaz budala in čudak, da se te stvari sploh grem,« je rekel maja 2012, nekaj dni kasneje pa v Celovcu ob uradnem slovesu Jesenic iz EBEL dejal, da ne čuti osebnega poraza in da je po naravi borec. Kmalu zatem je poskusil z obvodom, ko je želel na sporen način ustanoviti nov hokejski klub, a je zahtevo za registracijo naknadno umaknil. Kanalec je v tem času vsekakor »zaslovel« kot mojster preigravanj na hokejskem prizorišču. Večkrat je javno povedal, da mu zaradi predsednikovanja v klubu grozijo ljudje z ulice, člane upravnega odbora pa da ustrahujejo in jim grozijo s kroglo v čelo.

V sezoni 2012/13, ko na Jesenicah prvič v več kot šestdesetletni zgodovini ni bilo prave hokejske vsebine, se je Kanalec umaknil iz športne javnosti in se po letu dni zatišja spet pojavil z namero po vrnitvi v EBEL. V navezi s takratno predsednico vlade Alenko Bratušek, državnim sekretarjem v premierkinem kabinetu Jernejem Pavličem in ministrom za šport Jernejem Pikalom je ob obisku močne ruske gospodarske delegacije na Jesenicah računal na skupno sodelovanje in podporo, vendar dogovora ni bilo. V zadnjem pogovoru za Dnevnik pozimi 2013 je razložil, da se je v času predsednikovanja HK Jesenice veliko naučil in spoznal veliko ljudi: »V klub sem prišel v kriznih časih, ko je bilo dolgov več, kot je znašal letni proračun. Lotili smo se misije nemogoče.« O kakšnih nemogočih razmerah je govoril Kanalec, bo uradno znano šele po javno objavljenem bilančnem stanju kluba.