Bansko sicer ni stalna postaja ženskega svetovnega pokala, nazadnje je bila tekma tam na sporedu leta 2012, takrat so tekmovali tudi moški. Tekmo je prizorišče gostilo tudi leta 2009. Mazejeva ima na to bolgarsko zimskošportno središče lepe spomine, nenazadnje je tam dvakrat že stala na zmagovalnem odru.

Po slabšem prejšnjem vikendu v štajerski prestolnici je vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi svoji varovanki namenil dva dneva počitka, po današnji selitvi v Bolgarijo pa bo Mazejeva v četrtek že trenirala na prizorišču.

Paket tekem, kot naročenih za Mazejevo

Bansko bo že v petek gostilo superveleslalom, ki je odpadel v Bad Kleinkirchheimu, nato sledi v soboto še en superveleslalom in v nedeljo alpska kombinacija s slalomom in superveleslalomom. Vse skupaj paket tekem, pisan Mazejevi na kožo, ki želi ohraniti oziroma povečati prednost pred prvo zasledovalko v skupnem seštevku, Avstrijko Anno Fenninger. Ta na drugem mestu z 901 točko za slovensko šampionko zaostaja za 84 točk.

Mazejeva se je na pohorski strmini v Mariboru spopadala predvsem s številnimi motnjami koncentracije, kot je po Zlati lisici dejal Massi. Z glavo ni bila pri stvari in čeprav je fizično izvrstno pripravljena, sta ji dobri uvrstitvi po smučini spolzeli zaradi psihološke utrujenosti. Omenjena dneva počitka naj bi Korošici vrnila predvsem svežino, s katero bo napadla zaključek sezone. Po Banskem se karavana smučark seli še v Garmisch-Partenkirchen, Aare in na finale v Meribelu.

Massi: S premorom veliko pridobili in nič izgubili

"Tina je v Mariboru smučala odsotno, zato sem ji v dveh dnevih po tekmovanju namenil počitek. Veliko ljudi in trenerjev misli, da potrebuje športnik le fizični odmor, pri tem pa se pozabi na psihično utrujenost. V 48 urah, kolikor smo počivali, bo samo veliko pridobila. Psihološka utrujenost je namreč veliko bolj nevarna kot telesna in če si dobro delal v preteklosti, mi smo zadnjih osem let na najvišji ravni, potem si takšen premor lahko privoščiš. V 48 urah smo precej pridobili in nič izgubili," je pred nadaljevanjem naporne sezone dejal Massi.

Bansko, ki leži približno 160 kilometrov južno od Sofije, je že nekaj let središče Bolgarije v smislu zimskega in poletnega turizma, pred tem je slovelo po vzreji goveda. Dobički iz turizma so v zadnjih letih vse večji, saj lahko to prizorišče predvsem zaradi ugodnih cen na eni strani in kakovostjo smučišč na drugi strani konkurira avstrijskim, francoskim in švicarskim zimskošportnim središčem.

Superveleslalom svetovnega pokala bo v petek na sporedu ob 12. uri, v soboto bo tekma ob 11.15, alpska kombinacija pa se bo s superveleslalomom v nedeljo začela ob 10. uri, ob 13. pa bo sledil še slalom.