Dve noči zapored

Francija je bila v zadnjih mesecih priča več skrivnostnim preletom brezpilotnih letal, a doslej tako velikega števila v eni sami noči niso opazili. Dodatno zaskrbljenost povzroča dejstvo, da so brezpilotna letala nad prestolnico opazili dve noči zapored. Danes zgodaj zjutraj so letala preletavala ameriško veleposlaništvo, ki je na isti ulici kot predsedniška palača, Eifflov stolp ter nekaj drugih znamenitosti v prestolnici.

Brezpilotna letala so letela na višini med 100 in 300 metrov, policija pa jim je s tal skušala slediti, a jih je hitro izgubila. »Možno je, da gre za usklajeno akcijo, a tega zaenkrat ne moremo potrditi,« je za časnik Le Parisien povedal vir iz policije.

Zaporna in denarna kazen

V Parizu je veliko pozornosti brezpilotno letalo pritegnilo že 20. januarja, ko je na hitro preletelo predsedniško palačo. Okoli 20 jih je pred tem preletavalo jedrske elektrarne. Strokovnjaki sicer pravijo, da manjše brezpilotno letalo tudi v primeru strmoglavljenja na zavarovani jedrski objekt ne bi predstavljalo grožnje. Tokratni preleti pa so zaradi nedavnega terorističnega napada na uredništvo časnika Charlie Hebdo vzbudili dodatno zaskrbljenost, saj bi na brezpilotna letala lahko pritrdili eksploziv ali strupene kemikalije.

Francoska zakonodaja prepoveduje prelete manjših, civilnih brezpilotnih letal nad jedrskimi objekti. Zanje velja območje prepovedi preletov, ki se razširja na 2,5-kilometrskem krogu in višini 1000 metrov. Nad središčem Pariza pa je podnevi prepoved letov pod 6000 metri. Za nezakonito upravljanje brezpilotnega letala v Franciji posamezniku grozi do enega leta zaporne kazni in 75.000 evrov denarne kazni.