Spremembe zakona bodo v veljavo stopile jeseni.

»Družine, ki se soočajo s skrbjo za otroka, ki trpi za hudo boleznijo, so tiste, ki vedo, da je donacija mitrohondrijev najboljša izbira zanje. Parlament bi morali pohvaliti za sočutno in dobro premišljeno odločitev, ki bo tem družinam omogočila novo izbiro,« je pojasnil Jeremy Farrar, direktor sklada Wellcome Trust, ki podpira raziskave donacij mitrohondrijev na univerzi v Newcastlu.

»Odločitev bo spremenila življenje ženskam z mitrohondrijskimi boleznimi, saj bodo lahko donosile zdrave otroke in bolezen izbrisale iz družinske anamneze,« je dodal Robert Meadowcroft, vodja kampanje Muscular Dystrophy Campaign.

Lord Winston, laburist in strokovnjak za plodnost, je pred zgornjim domov pojasnil, da bo potrditev sprememb zakona »korak v temo«, vendar dodal, da je bilo to pri vsakem velikem napredku na področju oploditev – tudi pri umetnih oploditvah, ki so zdaj splošno sprejeta tehnika povsod po svetu.

Dojenčki, ki se bodo rodili po novem posegu, bodo nosili 99,8 odstotka genetskega materiala svojih staršev in 0,2 odstotka genetskega materiala darovalke.