Nič ni hujšega, kot če ti vrhunsko domačo športno prireditev uničijo tujci, še zlasti takšni, ki lahko v državo meni nič, tebi nič prinesejo ebolo. Morda bi lahko podoben prijem uporabili pri obubožani Smučarski zvezi Slovenije v navezi z vlado. Da ne bodo neizvirni, lahko rečejo, da jih skrbi gripa, ki jo v našo deželo brez izjeme vedno prinesejo rekreativci, ki smučajo v tujini, in tujcem preprosto prepovejo prihod na odprto državno prvenstvo v smučanju. Kot izjemo – saj smo odprti, ali ne – navedejo tiste tolpe dežele in smučarske velesile, kjer gripe nimajo, kot so na primer Tajska, Maršalovi otoki in Bahami. Javno zdravje je menda pomembnejše kot mednarodnost ene športne prireditve. Stranski učinek skrbi za javno zdravje bo zmaga slovenskega smučarja na slalomski tekmi. Kot pribito.

Lani se je namreč primerilo, da je tekmo državnega prvenstva dobil griponosni Hrvat, ki sta mu sledila (zanesljivo) okužena Čeh in Britanec. Nato so sledili še trije Hrvati – dokazljivo potencialni nosilci virusa gripe – in sosednji nam Avstrijec, od koder – kot rečeno – rekreativci prinašajo izvirne seve gripe. Na osmem mestu, z zaostankom treh sekund in pol, pa slovenski državni prvak, čil in zdrav, kot se spodobi.

V organiziranem športu radi pojočejo, da bi lahko država nekoliko priskočila na pomoč, saj je s financami vedno cela štala. No, s financami je malce težko, saj veste, kriza je, denarja ni niti za ceste krpat, kje bodo dobri možje v vladi našli cente in evre za vrhunskost naših športnikov. Lahko pa država priskoči na pomoč po severnokorejskem vzoru. Z dekretom prepove prihod tujih športnikov, ki imajo za bregom le eno – uničiti naše državno prvenstvo v smučanju, nato pa državo še položiti v posteljo. Kim Jong Un se tega zaveda.