»Če pošteno povem, nikoli nisem pričakovala, da bo Slovenija nekoč imela profesionalno ekipo v ženskem kolesarstvu. Zato je bilo zame veliko presenečenje, ko se je najprej začelo govoriti o njej, potem pa tudi resno delati na tem projektu. A že v prvi sezoni smo poskrbele za odmevne dosežke na evropski in svetovni ravni,« se spominja Polona Batagelj, ki je v klub prišla leta 2012, istega leta pa je na cestni dirki na OI v Londonu osvojila 22. mesto.

V tej sezoni je v ekipi trenerja in športnega direktorja Gorazda Penka 15 kolesark (od tega šest novink) iz sedmih držav. Osem je Slovenk (Polona Batagelj, Anja Rugelj, Alenka Novak, Urša Pintar, Špela Kern, Anita Žnidaršič, Tesa Vilar, Urška Žigart), sedem pa tujk: Italijanki Elena Valentini in Eva Lechner, Avstrijka Martina Ritter, Poljakinja Eugenija Bujak, Hrvatica Mia Radotić, Srbkinja Jelena Erić in Azerbajdžanka Olena Pavluhina. »To, da je v ekipi skoraj polovica tujk, me sploh ne moti. Pri meni glede tega ni bilo nikoli nobene panike, zavisti ali ljubosumja. Tujkam rada pomagam in svetujem. Zavedam se, da so nekatere pač boljše od mene, a najpomembnejši je uspeh ekipe,« priznava 25-letna Batageljeva.

Zgovorna in simpatična Primorka je navdušena še nad enim dejstvom: »Všeč mi je, da je prišlo veliko novih in mladih Slovenk. V prejšnji sezoni me je že začelo malce skrbeti, ker jih ni bilo, letos pa je očitno prišlo do buma mladih slovenskih kolesark.« Polona je zadovoljna s pripravljalnim obdobjem in trenutno formo: »Letošnja zima je bila zelo primerna za treniranje, saj je bila dokaj topla ter brez kakšnih posebnih padavin in drugih vremenskih nevšečnosti. No, vsaj na Primorskem. Mislim, da sem dobro trenirala in da sem dobro pripravljena.«

Lansko premierno sezono med svetovno elito je ljubljanska ekipa končala na 16. mestu na svetovni lestvici in na 15. v svetovnem pokalu, letos pa bo nastopilo kar 37 ekip. »Ni nobenih ovir ali razlogov, da ne bi vsaj ponovile lanske sezone ali celo naredile koraka ali dveh višje,« napoveduje Batageljeva. Slovenska ekipa bo imela dva vrhunca sezone, prvi bo dirka Giro Rosa (ženska različica italijanskega Gira). Gre za 10-dnevno etapno dirko, ki se bo prvič v 26-letni zgodovini začela onkraj meja Italije: start (prolog) bo 3. julija v Ljubljani, druga etapa pa se bo začela v Kamniku. »To je najtežja in najpomembnejša dirka v ženskem kolesarstvu, ki šteje toliko kot v moškem kolesarstvu Tour. Za nas kot domačo ekipo bo še nekaj posebnega in verjamem, da se bomo izkazale. Drugi vrhunec sezone bo SP v Richmondu v ZDA. Upam, da bomo v sezoni med najboljšo dvajseterico in da si bomo privozile vozovnico za nastop v ekipnem kronometru,« se nadeja Polona Batagelj, ki bo na dirki Giro Rosa nastopila že petič.