»Ne vem, ali je bila moja tokratna startna številka trinajst ravno srečna številka,« je Lea Einfalt pripomnila ob 26. mestu na desetkilometrski drsalni preizkušnji v Falunu. Če ne bi bilo kaotičnih vremenskih razmer, bi bil to v njeni paradni disciplini nemara realen dosežek glede na sposobnosti, tako pa je ob »odličnem počutju« vedela, da bi v vremenski ruleti zmogla doseči mnogo več. Domača zvezdnica Charlotte Kalla je presegla vse, tudi sneženje, in osvojila prvi posamični naslov svetovne prvakinje.

Startne številke v ospredju, kjer sta startali z desetico tudi Katja Višnar (36. mesto) in Einfaltova s trinajstico, so prinašale glavne dobitke. Med petnajsterico je končalo kar enajst tekačic, ki so startale v prvih 13 minutah (26 tekačic) ob začetku sneženja. Nekaj podobnega, kot se je zgodilo na biatlonski tekmi na olimpijskih igrah v Vancouvru, ko sta življenjsko zadela Jakov Fak (3.) in Klemen Bauer (4.). Tokrat sta bili srečni dobitnici Američanki Jessica Diggins in Caithlinn Gregg. Po drugi plati pa popoln fiasko Norvežank, ki so končale ob Slovenkah.

Sneženje tik pred startom

Med petnajsterico so končale tudi tekačice podobnega ranga kot Einfaltova, kot so Švicarki Von Siebenthalova (6.) in Bonerjeva (9.), Japonki Ishidova (7.) in Kobayashijeva (11.), pa Italijanka Pillerjeva (13.) Dokaz, da so v nekaterih reprezentancah zadeli loterijo tudi s smučmi. »Res je, da sem imela številko dokaj spredaj, a pomembnejše so bile smuči. Snežiti je začelo tik pred mojim startom. V drugem petkilometrskem krogu ga je že precej naletelo. Smučke so se kar lepile na sneg in metalo me je na nos. V drugem krogu sem noro trdo garala,« je opisovala dvajsetletnica iz Zbilj. Eden ključnih detajlov je bila razporeditev moči. »K sreči so bile moje smuči hitre vsaj v prvem krogu, ko še ni bilo toliko snega. Naši serviserji sneženja niso predvideli. Izbrali so mi smuči z grobo drsno mikrostrukturo, kar za nov sneg ni bilo primerno. Po analizi smo ugotovili, da bi imela s solidnimi smučmi veliko možnosti za zelo viden rezultat. Opravičilo serviserjev sem vsekakor sprejela in se rahlo sprijaznila, da me to sezono na najpomembnejših tekmah vztrajno zapušča sreča. Sama vem, da bom imela še veliko tekem, a mi je žal za take izgubljene priložnosti. Vseeno še vedno verjamem, da se bo enkrat to obrnilo v moj prid,« upa tekačica Triglava. Zadovoljna, da se je odločila na nastop in končala z zanjo solidnim 36. mestom. Pred vsemi Nemkami in tik za Norvežankami je bila tudi Katja Višnar. Obe medtem že razmišljata o četrtkovi štafetni tekmi z Anamarijo Lampič in Višnarjevo v klasiki, ter Einfaltovi in Niki Razinger v drsalnem delu.

Drsalna desetka je bila za Charlotte Kalla tekma prvenstva. Po prepričljivi zmagi na generalki svetovnega pokala v Oestersundu je veljala za absolutno favoritinjo. Olimpijska zmagovalka iz Vancouvra v tej disciplini še ni imela posamične zlate nordijske »snežinke«. »Komaj verjamem, da mi je uspelo. To je uresničitev sanj. Da postanem svetovna prvakinja na domačem terenu, mi zelo veliko pomeni. Težko je bilo v smučini in treba je bilo riniti naprej na vse načine,« je žarela Kallova. Z velikanskim naskokom 41 sekund bi zmagala ne glede na razmere. Kako zelo je želela naslov pred deset tisoči ob progi, ki so kričali njeno ime, kaže motivacijski projekt. Pred prvenstvom si je skupaj s proizvajalcem rokavic omislila kolekcijo z motivacijskimi gesli: ljubezen, pogum, zbranost, moč, zdaj je čas in še nekaterimi. Za zmagoviti tek s številko 49 je izbrala rokavice rumeno-modrih odtenkov z besedo »veselje«.

Bjoergnova skrušeno s prizorišča

Čudežne rokavice je imela 34-letna Američanka Caitlin Gregg, smuči pa celotna ameriška reprezentanca. Če bi Jessica Diggins (s startno številko 37) glede na renome z nekaj senzacije lahko osvojila srebro tudi v stabilnih razmerah, je Greggova naredila čudež v vseh pogledih. Z izjemo zmag na ameriškem maratonu Birkebainer in zgolj eno lansko uvrstitvijo med trideset v svetovnem pokalu ima v tej zimi najboljši dosežek 47. mesto v sprintu v Davosu. S takimi dosežki se niti v slovensko reprezentanco ne bi uvrstila. Polom Norvežank Marit Bjoergen (31. mesto), Therese Johaug (27.), Heidi Weng (22.), Ragnhild Haga (29.) in Astrid Jacobsen (33.) je kombinacija visokih startnih številk, sneženja in priprave smuči. Vodja servisne ekipe Knut Nystad je prevzel krivdo. »Nismo imeli priložnosti testirati smuči v takih razmerah. Vedeli smo, da bo snežilo, toda ne kdaj in koliko. Toliko znanja nimamo. Če bi vedeli več, bi spremenili, tako pa je bilo, kot je bilo. Vsi v servisu smo kot kup nesreče. Sem pa prvi, ki bi si poslal kroglo v glavo,« je katastrofo videl Knut Nystad. Marit Bjoergen je skrušeno odkorakala s prizorišča, tolažil jo je le življenjski spremljevalec Fred Borre Lundberg. »Fantje v servisni kabini delajo na vso moč in tudi oni želijo naš uspeh, ampak vreme je del igre. Je pa težko gledati, ko drugim uspeva,« se je sprijaznila kraljica Marit Bjoergen, ki bo z ekipo zagotovo želela maščevanje na najprestižnejši ekipni tekmi – tekmi štafet v četrtek. In skrivnost uspeha zmagovalke? Švedska reprezentanca ima posebej angažiranega profesionalnega meteorologa. »Ko napove sneženje čez pet minut, bo čez pet minut tudi snežilo,« se je po tekmi pohvalil vir iz švedske reprezentance.